Violència masclista
De les ordres d’allunyament als processos judicials: 6 errors en la protecció de les víctimes
L’escalada de violència masclista viscuda aquest desembre, especialment per Nadal, posa sobre la taula els nombrosos errors del sistema
Manifestación contra la sumisión química a mujeres /
Processos judicials llarguíssims, poques ordres d’allunyament que, a més, són només un paper. Aquestes són les principals fallades en el sistema de protecció de les víctimes de violència masclista, que, només aquesta setmana, ha segat la vida de sis dones. El mes de desembre, un dels pitjors des que existeixen estadístiques, ja porta comptabilitzades 10 víctimes (i dues més en investigació) i un crim vicari: en les últimes hores, un home ha matat a punyalades la seva fillastra a Madrid. La meitat de les dones havia denunciat. Les advocades especialistes en violències masclistes Júlia Humet i Paula Narbona informen sobre els errors del sistema.
Processos judicials molt llargs
«Els processos són molt llargs, poden durar fins a tres anys, i durant tot aquell temps l’agressor no té cap condemna; si la tingués, tot i que fos petita, seria una manera de parar-li els peus, que sentís que no pot continuar actuant així», assenyala Humet, que apunta que aquesta mateixa dilatació provoca també que moltes víctimes desisteixin, cosa que genera precisament l’efecte contrari: un reforç a l’agressor, que se sent impune.
Poques ordres de protecció
La lletrada també denuncia que es donen molt poques ordres de protecció, especialment a Catalunya. Segons dades del 2018, Catalunya és la comunitat autònoma amb el percentatge més baix d’acceptació per part dels jutges de les sol·licituds d’ordres de protecció de víctimes de violència masclista i mesures cautelars contra el denunciat. L’any esmentat es van concedir 2.680 de les 5.252 peticions, cosa que suposa un 48%, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
Ordres que són «només un paper»
La protecció, i allà rau gran part del problema, de les que sí que aconsegueixen obtenir l’ordre d’allunyament també presenta seriosos problemes. «Al final les ordres són només un paper, no és una protecció real», explica Humet, que insisteix que, finalment, és la víctima qui ha de protegir-se. «Limitar la seva vida, no sortir a soles, canviar-se el número de telèfon... Mentrestant, l’agressor continua amb la seva vida normal», afegeix, recordant que no existeix cap impediment real perquè aquest agressor vagi a casa de la víctima a fer-li una punyalada.
Detectors de riscos millorables
A ulls d’aquesta especialista en violència masclista, seria important revisar les eines de detecció de risc. «És un qüestionari que té bastants problemes, i em consta que s’està revisant», assegura l’advocada, que posa sobre la taula la necessitat de plantejar la presó preventiva en casos de risc greu, mesura que actualment no s’utilitza.
Més formació en la detecció
«Moltes vegades s’ofereix a la dona un pis de protecció, quan es veu que hi ha risc de reincidència, perquè hi ha molt poques places i, a la pràctica, això l’acaba tancant, mentre que ell segueix lliure», reflexiona l’especialista. «La justícia continua interpretant que si no t’ha clavat un punyal, no hi ha risc per a la teva vida, ignorant les lògiques de la violència masclista», prossegueix. Per canviar aquestes dinàmiques, les expertes demanen més formació als professionals que intervenen en detectar els nivells de risc. A més de la possibilitat de la presó preventiva, Humet planteja altres mesures intermèdies, com les polseres telemàtiques.
El clima social com a factor de risc
L’advocada Paula Narbona, també especialista en violències masclistes, relaciona una altra qüestió: «El clima que s’ha creat les últimes setmanes contra les dones i el feminisme amb l’atac a la ‘llei del només sí és sí’. «Es tracta d’un factor de risc. S’ha donat veu a arguments misògins i tot això els legitima per cometre els crims», afegeix Narbona. «Podem fer moltes lleis, però el que fa falta és canviar la societat», conclou la lletrada.
Clima social com a factor de risc
Clima social com a factor de riscL’advocada Paula Narbona, també especialista en violències masclistes, relaciona una altra qüestió: «El clima que s’ha creat les últimes setmanes contra les dones i el feminisme amb l’atac a la llei del només sí és sí». «El clima social és un factor de risc. S’ha donat veu a arguments misògins i tot això els legitima a cometre els crims», afegeix Narbona. «Podem fer moltes lleis, però el que fa falta és canviar la societat», conclou la lletrada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034