Crisi sanitària
¿S’ha acabat la pandèmia? No, però a la UE la covid s’assembla cada cop més a la grip
Els epidemiòlegs espanyols veuen precipitat afirmar que «la pandèmia s’ha acabat», com ha fet el viròleg de referència alemany, però admeten que a Espanya la covid ja tendeix a comportar-se com altres virus endèmics
Els experts veuen «poc probable» que l’epidèmia a la Xina provoqui grans onades en poblacions com Espanya
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va assegurar al setembre que el món «mai ha estat tan a prop del final de la pandèmia de covid». I Christian Drosten, viròleg de referència alemany, va afirmar dilluns que el virus ja s’ha tornat endèmic i que, segons el seu parer, «s’ha acabat la pandèmia». Tanmateix, no és una opinió compartida a Espanya, on els epidemiòlegs consideren que és perillós llançar aquest missatge en plena campanya de la quarta dosi, perquè, al seu entendre, pot desincentivar la població vulnerable de vacunar-se, i provocar que la ciutadania es relaxi (encara més).
Més enllà de la terminologia, cinc experts consultats per EL PERIÓDICO expliquen que la covid tendeix a comportar-se als països amb àmplia cobertura de vacunació, com els europeus, de forma endèmica i que la possibilitat de «noves onades de gran magnitud és molt remota», segons vaticina Benito Almirante, cap de malalties infeccioses del Vall d’Hebron.
Comparteix aquesta opinió José María Molero, del grup de malalties infeccioses de la Societat de Metges de Família Semfyc, que avisa que, a escala mundial, «la pandèmia no s’ha acabat però als països occidentals el virus «tendeix a ser endèmic». És a dir: es transmet de forma rutinària com la grip o l’organisme que provoca la bronquiolitis (VRS), però sense generar grans pics d’incidència o mortalitat.
Estabilització
De fet, la incidència en persones de més de 60 anys està estabilitzada, amb 160 casos per 100.000 habitants a escala nacional i 161 a Catalunya, on en aquests moments el virus que més circula és la grip. La covid se situa en el quart lloc, per darrere la bronquiolitis i el rinovirus. I «la gravetat de la grip en persones vulnerables pot ser fins i tot superior a la covid», segons avisa Almirante.
En qualsevol cas, el coronavirus i la grip encara no es comporten igual. El primer pot provoca pics en qualsevol moment i la grip és estacional, castiga sobretot a l’hivern i per tant és molt més predictible que la covid. A més, la gran diferència entre totes dues és la vacunació. De la grip només es vacunen persones vulnerables (i en el futur, els nens), mentre que el 90% de la població espanyola té les dues primeres dosis per la covid. «La grip és poc greu en persones que no són de risc, mentre que, si la població espanyola no estigués vacunada contra la covid, estaria molt preocupat pel que pogués passar», admet l’especialista en infeccioses de l’ISGlobal Quique Bassat, que també considera precipitat «canviar la terminologia» de pandèmia a endèmia.
La perillosa situació a la Xina
Prova de la importància de la vacunació és el que està passant a la Xina, on hi està havent una onada gegant perquè la població, que no ha estat massa exposada al virus, o bé no està vacunada o ha sigut immunitzada amb antígens poc eficaços. La situació al país asiàtic demostra, segons el parer de l’investigador Salvador Macip, que «el virus es comporta de manera tan pandèmica com abans, és infecciós i agressiu; les vacunes el controlen però no està ni de bon tros seguint patrons estacionals com la grip, per la qual cosa no és el moment de parlar del final de la pandèmia, sinó de recordar que cal vacunar-se».
Segons la seva opinió, no queden «mesos», sinó «anys» perquè s’acabi la pandèmia. Tot i que podria ser que, en el cas que la covid només afecti de manera greu algunes zones del planeta i a la resta estigui controlada, l’OMS limiti la situació d’emergència a aquesta zona.
Noves variants
Notícies relacionadesEl problema que el virus estigui desbocat en un país amb tants milions d’habitants com la Xina és que apareguin variants més infeccioses. Però tant Almirante com Molero consideren que és «poc probable» que els futurs subllinatges «causin grans onades en poblacions com Espanya, amb alts nivells d’immunitat adquirida, per infeccions prèvies o per altes taxes de vacunació». L’òmicron i les seves variants, per exemple, han sigut més transmissibles però no més greus.
Menys optimista es mostra l’epidemiòleg Joan Caylà, que remarca que la covid continua sent una «infecció difícil de controlar» i que es digui «pandèmia o endèmia» generarà «problemes de salut molt rellevants», ja que per ara «cap país ha aconseguit controlar-la». «La covid quedarà a curt termini com la malaltia més important de les de declaració obligatòria», ja que tant el 2020, com el 2021 i el primer trimestre del 2022 ha sigut la que ha provocat més morts, per davant del càncer o les cardiovasculars, una cosa que no passava des de fa decennis.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034