El Vaticà
¿Com serà el funeral de Benet XVI?
No existeixen precedents en les exèquies d’un pontífex jubilat per voluntat pròpia
¿Què passarà després de la mort de Benet XVI? Aquesta és la pregunta que, des que va transcendir l’empitjorament de la salut del papa emèrit, es fan pràcticament tots els observadors, fins i tot els especialistes més avesats en informació vaticana. La raó és senzilla: no hi ha precedents d’exèquies d’un Papa jubilat per voluntat pròpia en la història del cristianisme.
Sí que és cert que hi va haver diversos papes abans de Benet XVI que van renunciar al pontificat, però tots ells o bé es van veure obligats a fer-ho o bé ho van decidir quan les circumstàncies els van impedir continuar exercint el càrrec. En diversos casos, a més, van morir desterrats o empresonats.
L’últim va ser Gregori XII, que va arribar al tron de Sant Pere enmig de l’anomenat cisma d’Occident, durant el qual diversos papes van lluitar entre si en l’intent de prendre el poder. Gregori XII era un d’ells però, amb el concili de Costanza, finalment va renunciar als seus anhels –juntament amb els altres contendents– i així es va posar fi a aquell cisma.
Exiliats i castigats
Exiliats i castigatsUn altre dimissionari va ser Gregori VI, tot i que el seu cas també és difícil de comparar amb el de Benet XVI. Aquell Papa, de fet, també va abdicar, però ho va fer només un any després de prendre el poder. I la causa va ser principalment una: la pressió que va exercir sobre ell Enric III ‘el Negre’, llavors emperador del Sacre Imperi Romanogermànic, que el va obligar a confessar que havia comprat el papat.
Poncià, el 18è pontífex de l’Església, no va tenir gaire més bona sort. En una època primerenca de la religió cristiana (segle III), aquest Papa va regnar durant cinc anys abans de ser condemnat a treballs forçats que el van conduir a la mort poc després de la seva abdicació (segons algunes fonts, per les terribles penúries i els maltractaments als quals va ser sotmès).
Però Silveri, un Papa que va regnar al segle VI, tampoc va tenir un plàcid papat. Silveri va ser obligat a exiliar-se a l’illa italiana de Ponza després de ser desposseït dels seus hàbits perquè fos elegit el seu successor, Vigili, que fins llavors era considerat un usurpador.
Un altre Benet, el número IX, va patir un destí similar. En el seu cas, la seva renúncia també va coincidir amb una sèrie de disputes que finalment van culminar amb el nomenament d’un altre sacerdot, Silvestre III, com a líder màxim de l’Església. Més misteriosa, en canvi, continua sent la història de Climent I, sobre la vida i la mort del qual se sap ben poc, tot i que una de les versions més acreditades diu que va deixar el poder després de saber que seria desterrat.
La (no) excepció
La (no) excepcióL’única excepció seria la de l’octogenari Celestí V, un Papa inexpert en la gestió de l’Església que suposadament va llançar la tovallola de manera voluntària perquè no se sentia a l’altura de la tasca, segons les informacions que han arribat fins als nostres dies.
Tot i així, el desenllaç en aquella ocasió tampoc va estar exempt d’un final cruent. Després que un dels seus consellers, Bonifaci VII, es convertís en el seu successor, va ordenar que Celestí fos tancat a la presó, on va morir. Dit això, sens dubte és curiós que Benet XVI visités el lloc en el qual es conserven algunes restes mortals d’aquest difunt Papa, a la ciutat italiana de l’Aquila. Va ser el 2009.
Protocols desconeguts
Protocols desconegutsEl Vaticà no ha comunicat encara el protocol que se seguirà. Però és poc probable que els funcionaris vaticans encarregats (probablement, des de fa molt temps) d’organitzar el funeral s’hagin refugiat en la història per establir quins seran els ritus que s’hauran de seguir després de la mort d’un pontífex que ja no ho és.
Això sí, els experts consideren que és poc probable que el papa regnant, Francesc, s’inclini per un funeral modest. El pronòstic més compartit és que el pontífex argentí organitzarà una gran cerimònia quan arribi el moment i se celebri –almenys en part– el ritual romà, que comporta un dol de nou dies.
A la cripta de sant Pere
Notícies relacionadesPosteriorment, el Papa podria ser col·locat a la cripta de sant Pedro, on es trobava Joan Pau II fins a la seva canonització. És aquest el desig del Papa, segons va explicar el biògraf de Benet XVI, Peter Seewald.
Sigui com sigui, la situació serà inèdita, com ho va ser la decisió de Benet de renunciar el 2013 al pontificat, una decisió que va obrir la porta a una atípica època de dos papes que han conviscut junts i en pau per més de deu anys al Vaticà. Per això els observadors es fan moltes preguntes sense resposta. ¿Qui anunciarà la seva mort al món? ¿Qui farà el funeral? ¿Com estarà vestit? ¿Seran oficialment funerals d’Estat o simples exèquies?
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors