L’opinió de l’expert
Antoni Trilla: «Una variant més greu és possible però menys probable després de tres anys de pandèmia»
Metge de l’Hospital Clínic i un dels epidemiòlegs més reconeguts a Catalunya i a Espanya, explica a EL PERIÓDICO com la crisi sanitària a la Xina pot afectar a Espanya i valora la utilitat de l’augment dels controls als aeroports
¿Com pot afectar el brot de la Xina a Espanya?
No ho sabem. Des del punt de vista sanitari, dependrà de l’evolució de les subvariants del virus al país asiàtic, però també a la resta del món, i de la possible importació de casos. Des del punt de vista econòmic i comercial, s’haurà de veure què passa a la Xina.
¿És possible que es desenvolupin variants més greus que l’òmicron?
És possible, però potser menys probable després de tres anys de pandèmia i vista l’evolució actual. Les variants que predominen són més transmissibles i esquiven millor la immunitat, però no suposen cap gravetat clínica. També, entre tots, hem construït un mur d’immunitat que ha canviat el panorama clínic: els casos greus són molt menys freqüents.
¿Són útils els controls als aeroports anunciats per Sanitat i que consisteixen a demanar pauta completa o test negatiu a les persones procedents de la Xina?
Suposen una mesura raonable, però cal entendre que no són una garantia absoluta d’evitar la importació de casos. La pauta completa de vacunació –especialment amb les vacunes xineses– no és una garantia d’absència de contagi. Una prova PCR o TAR negativa suposa que, en el moment de realitzar-la, hi ha una alta probabilitat que la persona no estigui contagiada o, si ho està, es trobi en un període molt inicial. Poden escapar-se casos, per descomptat.
Si la UE no pren una mesura similar, ¿la possible nova variant podria entrar a través dels viatgers procedents de la Xina que facin escala en altres països europeus o de fora de la UE?
Pensar a «tancar» un país com Espanya no és ni raonable ni aconsellable i, des d’un punt de vista epidemiològic, no té una base sòlida. El virus està circulant per tot el món, en una mesura o una altra, i seguirà entrant i sortint del nostre país. L’important és tenir informació sobre quines variants estan circulant (és possible saber-ho mitjançant la seqüenciació genòmica dels virus) per poder actuar en conseqüència en cas necessari. I continuar mantenint el mur d’immunitat: les dosis de reforç de la vacuna són molt importants.
«Les vacunes xineses no suposen una garantia d’absència de contagi»
¿Podria la Xina haver evitat la situació vacunant la seva població amb els sèrums que han provat la seva eficàcia als països occidentals?
Si la Xina hagués fet servir les vacunes de ARNm, que són més eficaces, amb una pauta similar a la de la UE (dues dosis i tercera i quarta de reforç), especialment en la població de més edat i risc, ara tindrien una situació més semblant a la de les últimes onades que hem afrontat nosaltres aquí (per exemple, les de l’any 2022). Nova Zelanda es va aïllar a l’inici, com la Xina (mateixa política «covid zero») i, quan va poder, va vacunar massivament la seva població amb vacunes ARNm i després va obrir fronteres. Va tenir també molts casos al principi, però ho va superar sense especials dificultats.
«Pensar a tancar un país com Espanya no és ni raonable ni aconsellable»
¿Creu que la Xina serà capaç de controlar la situació?
No ho sabem. Espero i desitjo que sí i que ho faci de la manera correcta i al més aviat possible. Tard o d’hora la controlarà (quan s’hagi infectat una bona part dels seus 1.400 milions de ciutadans i/o si aconsegueix administrar vacunes en prou dosis de reforç). Caldrà veure el cost sanitari, social i econòmic que haurà d’afrontar per no haver planificat ni executat bé la transició de la seva política estricta del «covid zero» a l’obertura actual, que crec que és precipitada.
¿És partidari que s’imposin a Espanya més mesures de control com podria ser la tornada a la mascareta en tots els espais tancats?
Tot dependrà de la situació epidemiològica que tinguem en cada moment. Ara no és necessari. Però sí que és recomanable, per exemple, per a persones d’edat avançada o de risc greu si estan molta estona en un espai tancat, poc ventilat i on hi ha molta gent. La mascareta cal tenir-la sempre a mà i utilitzar el sentit comú.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia