Medi ambient
Catalunya comença les proves per aportar aigua regenerada al tram final del riu Llobregat
La mesura busca disposar de més recursos hídrics en vista de la situació de sequera i en previsió d’un escenari d’excepcionalitat
El 80% de la població de Catalunya està des del novembre passat en situació d’alerta per sequera. De moment, no hi ha restriccions en el consum de boca, però la falta de pluges porta la Generalitat a buscar maneres de pal·liar aquesta falta d’aigua i preparar una eventual situació d’excepcionalitat, que sí que suposaria limitacions en el consum domèstic. En aquest marc, el Govern ha començat les proves per aportar aigua regenerada al tram final del riu Llobregat amb l’objectiu d’incrementar-ne el cabal d’aigua i disposar de més recursos hídrics. Aquesta aigua s’haurà de fer potable a la planta de Sant Joan Despí (Barcelona).
Aquesta mesura s’està realitzant de manera coordinada entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Conselleria de Salut i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i aportarà aigua de manera gradual i escalonada amb un seguiment analític per avaluar-ne l’efectivitat, ha informat aquest dimarts el Govern en un comunicat.
L’aprofitament de l’aigua regenerada és una de les línies d’acció estratègiques per incrementar la disponibilitat i reduir els desembassaments amb l’objectiu d’allargar les reserves d’aigua tant com es pugui en vista dels recurrents episodis de sequera que viu Catalunya.
L’aportació està sent de 400 litres per segon –que suposa una part d’aigua regenerada per quatre parts de l’aigua que porta el riu de manera natural–, tenint en compte que es va començar amb 200 litres per segon, i gradualment s’anirà incrementant el cabal d’aigua regenerada, fins a arribar a un màxim de 800 litres per segon.
Embassaments del Ter Llobregat al 32%
Aquesta mesura, que va acompanyada d’un intens seguiment analític, permet preparar el sistema per a un funcionament futur a màxima producció, en cas que s’arribi a una situació d’excepcionalitat, és a dir que els embassaments del sistema Ter Llobregat se situessin en el 24% del total de les seves reserves, amb 140 hectòmetres cúbics emmagatzemats: aquest dimarts se situen al 32%, amb 196 hectòmetres cúbics.
Notícies relacionadesLes estacions de regeneració d’aigua (ERA) pública a Catalunya han aportat durant el 2022 més de 60 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada, destinada a usos com els ambientals, els industrials, els lúdics, els municipals i el reg agrícola.
Les dues dessalinitzadores, del Llobregat i Tordera han aportat al sistema més de 57 hectòmetres cúbics d’aigua, cosa que ha permès que el ritme del descens de reserves hagi sigut més lent i sense elles els embassaments tindrien 9 punts menys.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao