La lluita contra la pandèmia

L’OMS no troba noves mutacions en les dades de covid de la Xina

  • L’organisme internacional alerta de l’augment de casos ja a Europa de la subvariant òmicron XBB.1.5 originària dels EUA

L’OMS no troba noves mutacions en les dades de covid de la Xina

Efe

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat aquest dimecres que responsables de salut de la Xina han presentat finalment dades sobre els últims casos de covid-19 al grup d’experts de l’organització, particularment seqüenciacions del genoma. L’OMS ha remarcat que per ara no ha identificat noves mutacions del virus en aquestes dades.

«No s’ha identificat cap nova variant o mutació significativa en les dades de seqüenciació públicament disponibles», assenyala en un comunicat l’OMS després d’una reunió del grup dels seus experts sobre l’evolució del virus de la covid amb representants del Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina (CDC).

En la reunió, celebrada dimarts després de nombroses peticions de l’OMS a la Xina perquè compartís més informació sobre l’actual explosió de casos al gegant asiàtic, es van presentar dades sobre més de 2.000 genomes de positius per covid-19 recollits i seqüenciats des de l’1 de desembre del 2022.

Les noves mutacions del virus són un dels aspectes que més preocupen els epidemiòlegs i autoritats sanitàries, que temen que sorgeixin noves variants que obliguin a buscar noves vacunes.

En un altre comunicat, l’OMS ha alertat de l’augment de casos de la subvariant òmicron XBB.1.5 a Europa i als EUA, detectada inicialment als estats nord-americans de Nova York i Connecticut i que alguns experts veuen amb potencial per causar una nova onada de contagis.

«La XBB.1.5, recombinació dels subllinatges BA.2, està augmentant a Europa i als Estats Units, ha sigut identificada en més de 25 països i l’OMS l’està seguint de prop», ha dit en roda de premsa el seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Valorarem el risc de la subvariant i actuarem en conseqüència», va afegir Tedros, qui va alertar que en les últimes setmanes hi ha hagut un augment de les hospitalitzacions i la pressió hospitalària a l’hemisferi nord no només per covid, sinó per altres malalties respiratòries, inclosa la grip.

Notícies relacionades

L’augment dels casos, però, és sensiblement inferior per ara al registrat fa un any, en l’inici de l’avenç de la subvariant òmicron, quan van arribar a registrar-se gairebé 25 milions de positius setmanals a nivell global, set vegades més que els nivells actuals (si bé ara es realitzen menys tests pel predomini de casos lleus).

Experts nord-americans han alertat en les seves investigacions que la XBB.1.5 podria ser més contagiosa que totes les subvariants conegudes anteriors i més difícil de neutralitzar per anticossos.