Iniciativa de l’ONCE

El patge que llegeix i escriu les cartes als Reis en braille: «Els nens m’estan demanant molt d’amor»

El patge més inclusiu de la història aterra a Barcelona perquè els menors cecs facin arribar els seus desitjos a Ses Majestats d’Orient

El patge que llegeix i escriu les cartes als Reis en braille: «Els nens m’estan demanant molt d’amor»

Àngel Garcia

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El patge dels Reis Mags més inclusiu de la història sap llegir i escriure les cartes dels nens a Ses Majestats d’Orient en brailleÉs cec i es diu Patge Reial de la Il·lusió perquè llegeix les cartes en braille de la canalla que, com ell, té discapacitat audiovisual. Aquest dimecres ha visitat Barcelona. Acompanyat del seu gos pigall Tuco, que li serveix de guia, aquest patge ha estat atenent els més petits a la seu de l’ONCE Catalunya, al carrer Sepúlveda.

«Els nens m’estan demanant molt d’amor, moltes coses bones per a la seva família i molts regals. Intentarem portar-ho tot», ha dit el Patge Real de la Il·lusió, que també ha estat atenent els desitjos de nens que no són cecs, però que l’han volgut conèixer. El braille és el sistema de lectura de les persones cegues i consisteix en sis punts «màgics», ja que només són visibles al tacte.

La Neus, de nou anys, li ha demanat una impressora, una nina i uns llums. El Patge Reial de la Il·lusió, inseparable de la seva màquina d’escriure braille, ha anat transcrivint els seus desitjos. I després, a l’acabar, els hi ha tornat a llegir a la nena, que ha ficat la carta dins l’urna. Una altra nena, la Dunia, de set anys, li ha demanat «moltes nines».

«Avui he vingut del llunyà Orient per commemorar [aquest 4 de gener] el Dia Mundial del Braille, que permet que les persones amb discapacitat visual llegeixin, escriguin i estiguin alfabetitzades», ha explicat aquest patge als periodistes que, curiosos, han acudit a conèixer-lo. «La meva funció avui aquí és que els nens puguin escriure les seves cartes en braille».

El Patge Reial de la Il·lusió defensa «promocionar» el braille, que permet que les persones amb discapacitat visual estiguin alfabetitzades. Segons l’ONCE, a Catalunya hi ha més de 1.100 nens cecs escolaritzats en escoles ordinàries, però l’entitat vol que el braille estigui més estès del que ja està».

Sistema de comunicació «propi»

A través del Patge Reial de la Il·lusió l’ONCE busca impulsar el sistema braille. «No totes les persones cegues són brallistes, tot i que és el seu sistema d’escriptura», explica Josep Pitarch, cap de la Unitat de Cultura i Esport de l’ONCE Catalunya. «És un sistema de comunicació propi i universal per a les persones cegues, que els permet l’accés a la cultura i la comunicació».

L’ONCE celebra així que, entre les seves files, hi hagi «el patge més inclusiu de la història», així com el Dia Internacional del Braille. «Ens agradaria que aquest sistema estigués més estès i que estigués generalitzat en els productes de consum, transport, arquitectura i comunicació», defensa Pitarch.

Els sis punts «màgics»

Notícies relacionades

«Els sis punts que Louis Braille va idear el 1929 són màgics. Ens han donat llum a les persones cegues com a porta d’accés al coneixement», explica Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE Catalunya. «Afortunadament, cada vegada més, el braille s’ha estès a la vida quotidiana i això ens ajuda. Demanem que el seu ús sigui universal per aconseguir una plena accessibilitat», afegeix.

A veure el Patge Reial de la Il·lusió no només han anat nens. Aquest dimecres s’ha pogut veure també adults que també li han demanat desitjos. La Maria, per exemple, li ha demanat «pau, salut i solidaritat». «Ara ve la pregunta més important de totes... ¿Quin és el teu Rei Mag preferit?», el preguntava el patge. «Melcior», responia la Maria. I ell assegurava estar repartint «molta dolçor i carinyo».