La digitalització de la justícia
La justícia catalana ja permet demandes de reclamació econòmica ‘online’ i sense advocat
Des del novembre passat, a Catalunya es poden presentar determinats plets civils sense haver de desplaçar-se als jutjats
Com fer una demanda ‘online’ sense advocat ni procurador
Des del mes de novembre passat, qualsevol ciutadà resident a Catalunya pot presentar demandes de reclamacions econòmiques a través d’internet sense haver de desplaçar-se als jutjats i sense l’obligatorietat de contractar cap advocat o procurador. Aquesta acció directa es limita a dos tipus de processos judicials civils: en demandes de reclamacions econòmiques i si es disposa d’un document que ho acredita (judicis monitoris) i quan la quantia és igual o inferior als 2.000 euros (els verbals). Fins al tercer trimestre del 2022, es van tramitar als jutjats catalans 66.034 plets monitoris (70.539 en tot el 2021) i 41.562 de verbals (50.662 l’any passat), tot i que aquesta xifra és general i independent de la quantitat dinerària sol·licitada.
La Conselleria de Justícia ha posat en marxa el procediment ‘online’ per agilitar els tràmits i facilitar de manera directa l’accés a la justícia de la població. «És un moment de canvi i transformació», assegura Iolanda Aguilar, secretària per a l’Administració de Justícia de la Generalitat. I la digitalització de la justícia és un aspecte fonamental en la modernització del sistema. «El web de la seu judicial electrònica de Catalunya centralitza tota la informació que el ciutadà pugui necessitar. L’objectiu és fer més fàcil i compressible aquestes gestions», afirma.
Des de finals del 2018, la seu judicial electrònica s’integra als portals de serveis del Govern català. Des d’aleshores, ha rebut més de 12 milions de visites, de les quals nou milions es refereixen a peticions de cita prèvia als registres civils. Aquest portal està disponible en quatre llengües: català, castellà, anglès i francès, i ofereix informació dels serveis de l’Administració de Justícia a Catalunya i de la manera en què s’han de fer determinades gestions (com demanar hora i dia per als registres civils, atorgar un poder, demanar un certificat d’antecedents penals, fer una denúncia o sol·licitar un advocat quan no es pot pagar). «És el Google de l’Administració de Justícia», defineix Aguilar. «El seu llenguatge és comprensible i intentem ser empàtics», remarca.
Accés privat i confidencial
En aquest portal (seujudicial.gencat.cat) hi ha una part privada amb accés restringit per poder fer les gestions. L’usuari s’ha d’identificar mitjançant el DNI electrònic, un certificat digital o l’idCAT Mòbil (només és necessari introduir el DNI i el número de mòbil). A la pestanya de tràmits hi ha l’opció de presentar la demanda de reclamació. Les demandes s’envien directament al mòdul d’entrada i repartiment i d’allà s’entreguen als jutjats que corresponguin. A l’usuari se li notifica el número de procediment i on ha caigut el plet. També hi ha la possibilitat d’aportar ‘online’ escrits d’oposició, esmenes, recursos i proves en els processos d’aquestes característiques en els quals la persona consti com a part i sempre que no calgui un advocat o procurador.
Aquest apartat privat conté la vida judicial de les persones i s’hi recullen els expedients judicials des de l’any 2020 fins a l’actualitat, tant de l’àmbit civil, laboral i contenciós, com divorcis, tuteles o acomiadaments. S’hi pot accedir amb contrasenya d’un sol ús o amb certificat digital. Des d’allà també poden fer al·legacions les persones seleccionades per formar part d’un jurat popular (des del gener del 2019). La tramitació al Congrés de la llei d’eficàcia processal canviarà el panorama. Si s’aprova el projecte, s’augmentarà dels 2.000 euros actuals a 15.000 la quantia per poder presentar demandes de reclamació de quantitat sense necessitat d’advocat i procurador.
Els altres projectes digitals
La Conselleria de Justícia està treballant per incorporar altres tràmits. El més imminent és el que, segons les previsions, entrarà en funcionament el març d’aquest 2023 i que permetrà que el ciutadà pugui rebre telefònicament les notificacions judicials relacionades els seus plets, i a l’abril tindrà la possibilitat de consultar l’estat de tramitació de l’expedient d’assistència jurídica gratuïta, a què tenen dret persones sense recursos econòmics. Més endavant, en concret, al desembre, la intenció és que la sol·licitud d’aquesta prestació es faci ‘online’ i que la contestació també sigui de manera telemàtica.
A partir del 2024 es començarà a treballar amb altres serveis a través d’internet, com la possibilitat de presentar demandes telemàtiques de transport aeri per retards als vols, anul·lacions de viatges o pèrdues de maletes. Tal com va publicar aquest diari, l’augment d’aquests plets i un recent canvi legislatiu estan tensant els jutjats, sobretot els que estan en partits judicials on hi ha un aeroport o la seu d’una companyia aèria, com el Prat de Llobregat o Gavà.
Mesures abans del divorci
Un altre projecte previst per al 2024 és que es puguin fer gestions a través d’internet en la jurisdicció voluntària, com ara les conciliacions, uns procediments judicials que permeten arribar a acords entre les parts en conflicte per evitar plets. Un exemple: la petició de mesures provisionals prèvies abans de presentar una demanda de divorci amb les quals es pretenen regular les relacions familiars mentre duri el procés judicial.
La Conselleria de Justícia planeja que en un futur es pugui interposar una denúncia per internet al jutjat de guàrdia, sense haver de trepitjar aquests òrgans judicials. Als registres civils, que depenen del Ministeri de Justícia, s’està avançant en la idea d’implementar la possibilitat de fer tràmits ‘online’. La part per a professionals del dret també serà ampliada.
Els fons europeus per a la recuperació o Next Generation estan ajudant a implementar tota aquesta transformació digital a l’àmbit de la justícia. Espanya ha rebut per a aquest objectiu un total de 410 milions d’euros, dels quals 42,2 milions corresponen a Catalunya. Això, sí, la inversió s’ha de fer entre el 2022 i el 2025.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034