Augment d’assassinats

Interior ultima un sistema per vigilar l’agressor reincident i avisar les seves noves parelles

  • El protocol necessari estarà acabat «en les pròximes setmanes», segons ha avançat el ministre de l’Interior

  • Marlaska convoca a una reunió urgent els responsables policials per analitzar el repunt d’assassinats masclistes

Interior ultima un sistema per vigilar l’agressor reincident i avisar les seves noves parelles
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El 2023 ha començat com va acabar el 2022: amb una greu concatenació d’assassinats masclistes. En les últimes 24 hores han mort quatre dones, tres d’elles assassinades per les seves parelles o exparelles (dos casos confirmats ja per la Delegació del Govern) i una per un home que la va escanyar després de mantenir-hi relacions sexuals. I el desembre va acabar amb 11 assassinats masclistes, el recompte més funest des que hi ha estadístiques, juntament amb el desembre del 2008.

Per mirar d’aturar aquesta greu situació, el Govern va convocar a finals del 2022, per primera vegada, un comitè de crisi, i el Ministeri de l’Interior va ordenar a les forces de seguretat extremar la seguretat. Així mateix, va avançar que treballa en un sistema a través del qual s’incrementarà la vigilància dels agressors masclistes reincidents i, en el cas que mantinguin una nova relació, s’avisarà les noves parelles dels seus antecedents, per augmentar la seva protecció. Aquest nou protocol està «molt avançat» i es posarà en marxa «al més aviat possible, dins de les setmanes vinents», segons ha avançat aquest dilluns el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Així mateix, Interior ha convocat a una reunió de dos dies els responsables de la lluita contra la violència de gènere de totes les forces de seguretat, on s’analitzaran totes les denúncies de violència masclista del 2022.

El problema del nou protocol contra els reincidents és que ha de complir la llei de protecció de dades i el dret a la intimitat, tal com va avisar la ministra de Justícia, Pilar Llop, recentment. Per això, Interior ha demanat un informe a la fiscal de sala delegada de Violència sobre la Dona, que ja està conclòs i està sent analitzat per l’Advocacia de l’Estat perquè l’objectiu és «generar una instrucció que tingui totes les garanties jurídiques» però també serveixi per protegir millor «la integritat física i la vida de les dones».

El risc

Les estadístiques indiquen que existeix el risc que els agressors persistents exerceixin violència més greu i es materialitzi en menys temps amb les seves noves parelles. Per això aquest és un dels objectius immediats d’Interior per frenar el greu repunt d’assassinats masclistes, juntament a augmentar la protecció de les «víctimes resistents», que són aquelles que a causa d’un conjunt de circumstàncies, moltes vegades diverses, són les que més es resisteixen a presentar o mantenir la denúncia contra els maltractadors. El Govern busca mecanismes que serveixin per incrementar la detecció d’aquestes víctimes i que aquestes dones confiïn més en les institucions.

Notícies relacionades

Dos dels quatre assassins que han perpetrat un crim masclista en les 24 hores havien sigut denunciats ja per violència masclista i, per tant, formaven part del sistema de vigilància integral Viogén. Un d’ells va ser denunciat el 28 de desembre per coaccions per la seva exparella a Tenerife però la justícia va arxivar el cas ja que la víctima no va ratificar la denúncia. Per això, l’agressor va passar de ser considerat de risc alt a risc mitjà d’especial rellevància a Viogén, cosa que implica que agents especialitzats mantenen contacte directe amb la víctima, però sense altres mesures, com una polsera de control de moviments de l’agressor. I aquest ha acabat assassinant-la.

Parelles anteriors

Un altre d’ells, que ha assassinat en les últimes hores la seva parella a Cadis, figurava a Viogén per la denúncia d’una parella anterior, tot i que el cas era inactiu. I les primeres informacions apuntaven que l’assassí d’una dona a Almeria, amb la qual va mantenir relacions sexuals, també havia sigut denunciat per violència masclista per una altra víctima, però fonts oficials descarten aquest antecedent. En qualsevol cas, una de les «grans preocupacions» del Govern, segons Marlaska, és protegir no només les dones que denuncien, sinó també aquelles que mantenen relació amb una persona amb antecedents masclistes i que potser desconeixen aquesta circumstància, per això busca fórmules per poder avisar-les.