Violència masclista

Organitzacions feministes denuncien que el Govern no compta amb elles per millorar la protecció de dones maltractades

«No sobra ningú en aquesta tasca», afirmen

Organitzacions feministes denuncien que el Govern no compta amb elles per millorar la protecció de dones maltractades
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

«No s’està comptant amb nosaltres». Diferents organitzacions feministes especialitzades en l’atenció a víctimes de violència de gènere han expressat la seva contrarietat pel fet que les institucions públiques, i en concret el Govern, no hagi comptat amb elles per avaluar el repunt de feminicidis i com l’Estat pot protegir millor les dones maltractades.

La Fundació Dones, l’Associació de Dones Juristes Themis, la Federació Nacional d’Associacions de Dones Separades i Divorciades, FADEMUR, FAMUVI, la Federació d’Associacions de Mares Solteres o la Federació de Dones Progressistes són algunes de les entitats signants d’un comunicat en què sol·liciten enfortir la resposta institucional a la violència masclista, especialment davant aquesta situació d’alarma pel repunt d’assassinats, i critiquen que no s’hi hagi recorregut per elaborar un diagnòstic de la situació i estudiar vies de millora en aquesta lluita, ja que són els qui es troben «més a prop de les víctimes» i, argüeixen, els qui millor coneixen «els dèficits detectats en els recursos».

La presidenta de la Fundació Dones, Elena Valenciano, ha destacat en roda de premsa que «no sobra ningú en aquesta tasca»: «Nosaltres reclamem que se’ns escolti. Les organitzacions de dones van ser les qui van promoure, van reclamar i van impulsar tota la legislació contra la violència de gènere; les qui, aportant el seu coneixement, la seva experiència i el seu compromís van aconseguir que Espanya fos avui un país referent en la lluita contra la violència de gènere. Són les qui coneixen el dia a dia de les víctimes», ha afirmat.

Aquestes entitats han ofert el seu coneixement i experiència als poders públics i també a les víctimes, a les quals han recordat que constitueixen «una porta d’accés segur per protegir-les».

La portaveu de Dones Juristes Themis, Ángela Alemany, ha incidit que les organitzacions feministes poden fer una contribució important a l’avaluació de les mesures de protecció a les víctimes: «No s’està comptant amb nosaltres», s’ha queixat.

Les organitzacions han remarcat que el focus de la revisió s’ha de posar en les dones que, havent fet el pas de denunciar, van ser assassinades (el 43% dels feminicidis íntims del 2022). «El risc de ser assassinada hauria de ser zero quan està protegida per l’Estat», ha asseverat Valenciano.

En efecte, aquestes entitats posen èmfasi que s’ha de revisar el sistema d’avaluació del risc de les víctimes (amb l’actualització constant de VioGén, la dotació de les unitats forenses en tots els partits policials, la formació dels agents implicats i el reforç de les plantilles judicials), reformar la coordinació judicial i policial, reforçar l’acompanyament i assessorament de les víctimes i treballar més en la prevenció de la violència.

Notícies relacionades

També demanen la renovació urgent del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, un finançament estable a les organitzacions que treballen amb víctimes (algunes de les quals es queixen d’haver hagut de tancar programes d’atenció a víctimes per falta de recursos) i més presència d’aquesta qüestió a l’agenda política.

La directora de la Fundació Dones, Marisa Soleto, ha assenyalat que les institucions s’han de convertir en un dic de contenció dels discursos negacionistes.

Demana ajuda