Festa
El Carnaval de Venècia, el més antic del món
Les màscares i la música han tornat a omplir la ciutat italiana, que fins al pròxim 1 de març celebrarà els seus emblemàtics carnavals
Les màscares i la música han tornat a omplir la ciutat italiana de Venècia, que fins al pròxim 1 de març celebrarà els seus emblemàtics carnavals, tot i que encara amb algunes limitacions a causa de la pandèmia per segon any consecutiu.
El carnaval venecià té el seu origen en una festa de màscares del segle XI en la qual els nobles es disfressaven i es barrejaven amb el poble; l’any 1296 es va declarar festiu i des d’aleshores la festa s’ha continuat cada any enamorant el món.
Concretament, es diu que el Carnaval va començar per una victòria de la República de Venècia contra el Patriarca d’Aquileia, Ulrico di Treven, el 1162. Per l’alegria d’aquesta victòria, la gent es va aglomerar a la plaça de Sant Marc.
Durant el segle XVII, el festival barroc va ajudar a salvar la imatge prestigiosa de Venècia en el món
El 1797, Napoleó Bonaparte, durant la seva ocupació sobre Venècia, va prohibir les celebracions del carnaval per temor que es generessin conspiracions. Després d’això, les festes es van anar restablint gradualment des de l’inici el 1896 i de forma oficial, el 1979.
Aquesta edició, sense esdeveniments multitudinaris
El carnaval venecià, un dels més famosos del planeta, va arrencar just el mateix cap de setmana en què Itàlia ha eliminat l’ús obligatori de la mascareta pel carrer.
Malgrat la vacuna, serà de nou una edició sense esdeveniments multitudinaris com el tradicional ‘Vol de l’àngel’, el salt des del campanar de la basílica de Sant Marc que cada any abans del coronavirus inaugurava el Carnaval, i congregava milers de persones.
No obstant l’ajuntament ha preparat un ric programa d’activitats, mostres o espectacles de carrer per atraure el turisme, que aposta la recuperació econòmica de la ciutat.
El primer gran esdeveniment tindrà lloc divendres vinent, l’anomenat ‘Carnaval a l’aigua’, un espectacle flotant als canals al qual es podrà assistir prèvia reserva.
Per evitar aglomeracions també s’ha renunciat a cerimònies com la desfilada pel Gran Canal, el de les Maries i el del Toro, el vol de l’Àguila o del Lleó i els carros als voltants de Venècia, com al Lido, Marghera o l’illa de Burano.
Aquesta edició se celebra amb el lema ‘Remember the future’, inspirat en una frase del pintor espanyol Salvador Dalí: «Sobre tot recordo el futur», segons expliquen els seus organitzadors i el seu director artístic, Massimo Cecchetto, escenògraf del Teatre La Fenice.
Notícies relacionades«Recórrer Venècia, tot i que se segueixi una meta precisa, de vegades t’obliga a continus canvis de direcció, els carrers acaben en una sorpresa, de vegades una meravella. És un lloc en perenne contradicció on es fonen somni i realitat», va declarar Cecchetto.
Venècia viu així el seu segon carnaval en pandèmia, declarada el març del 2020 per l’Organització Mundial de la Salut.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia