«La legislació va molt per davant»
Feijóo assumeix la llei de l’avortament de Zapatero i resta importància al recurs del PP
El dirigent considera que aquesta posició pot «atraure votants d’esquerra moderada», segons assenyalen fonts de la direcció
El líder dels conservadors només manté el seu desacord amb el fet que les noies de 16 i 17 anys puguin interrompre l’embaràs sense el consentiment patern
El PP d’Alberto Núñez Feijóo sí que accepta la llei de terminis sobre l’avortament aprovada el 2010 pels socialistes i recorreguda pels conservadors, un tema que, 13 anys després, el Tribunal Constitucional encara no ha resolt. És la primera vegada que un president del PP assumeix explícitament i en públic aquesta norma, tot i que Mariano Rajoy ho va fer per la via dels fets: quan estava de cap de l’oposició a José Luis Rodríguez Zapatero la va censurar, va promoure manifestacions multitudinàries contra la llei i la va recórrer, però no la va derogar quan va governar amb majoria absoluta (2011-2015). Ara Feijóo ha admès que el PP accepta que la possibilitat d’avortar es recolzi en el sistema de terminis que marca la norma socialista i no en els supòsits que assenyalava la de 1985 (si la dona havia sigut violada, si la seva vida corria perill o si el fetus patia malformacions).
Les paraules del líder conservador van arribar aquest dimarts en una entrevista a Telemadrid, en plena polèmica amb Vox a Castella i Lleó per l’avortament i just el dia que el president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, va fixar per al primer ple de febrer el debat sobre aquest recurs del PP contra la norma de Zapatero. Fonts de la direcció del PP han apuntat a aquest diari que «és la primera vegada en anys» que la seva posició sobre l’avortament «pot atraure votants d’esquerra moderada en lloc de suposar un problema». «Estem còmodes entre Sánchez i Podem i Vox. Som la centralitat i així és com canviarem el Govern d’Espanya», van afegir aquestes fonts.
El juny del 2010, 71 diputats populars van presentar un recurs per substituir la llei de terminis per la de supòsits, de 1985. Fins aquest moment, la falta de consens entre els magistrats, també els conservadors, ha provocat el retard a resoldre del TC: tot i que es van redactar diversos esborranys, la qüestió mai va arribar al ple.
Notícies relacionadesI és precisament, davant la possibilitat que el Constitucional pugui pronunciar-se ben aviat, quan Feijóo ha mogut fitxa en públic. El polític gallec va treure importància a la decisió que prengui el tribunal, en el sentit que «la legislació va molt per davant», ja que aquella llei recorreguda del 2010 ja es va reformar i va apuntar que a Europa gairebé tots els països «tenen una llei de terminis». El dirigent conservador sí que va destacar que amb el que no està d’acord és que les dones de 16 i 17 anys puguin avortar sense consentiment patern. Segons la seva opinió, «una decisió tan transcendent» ha de ser coneguda i aprovada pels pares.
Aquesta admissió pública de la llei de l’avortament de 2010 arriba en plena polèmica del seu partit amb Vox, amb el qual governa a Castella i Lleó. El partit d’ultradreta vol obligar les embarassades que vulguin avortar a escoltar el batec fetal.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros