Festes
Sant Antoni 2023: un pi molt difícil, coronat ‘in extremis’ per Sergi Gómez, desllueix la festa de la plaça Vella de Pollença
Un arbre perillosament inclinat i ensabonat en excés va convertir la gesta en gairebé impossible a Pollença

La plaça Vella de Pollença va tornar a ser, durant les últimes hores del dia de Sant Antoni, l’epicentre de la festa antoniana a Mallorca. Però la tornada de la tradició més esperada al municipi del Nord va quedar una mica deslluïda per la dificultat per pujar el pi, que estava perillosament inclinat i, a més, a algú se li’n va anar la mà amb el saïm. La gesta era gairebé impossible i van ser molts els joves que ho van intentar sense èxit. Tots claudicaven a l’últim tram.
També es va haver de lluitar contra els elements, ja que poc després d’iniciar-se els intents va començar a ploure amb força i, fins i tot, va arribar a granissar. L’èpica estava garantida. A mitjanit encara ningú havia aconseguit culminar la gesta i l’interès començava a decaure. Entre intent i intent, es van produir diverses caigudes i alguns joves van resultar ferits.
La plaça va perdre la meitat del seu aforament. «S’han carregat la festa», va lamentar el regidor de Cultura amb referència als «que van posar el saïm». Passada la mitjanit, es va plantejar suspendre la festa i, fins i tot, des de l’ajuntament van demanar a IB3 que interrompessin la retransmissió i així es va fer, segons van assegurar des de l’ens públic. Tanmateix, bé saben els pollencins que la festa no s’acaba fins que algú no corona el pi. Així, Sergi Gómez, de 29 anys, va decidir intentar-ho per última vegada i, finalment, va aconseguir arribar al cim del pi i trencar la cobejada bossa de confeti. Eren les 00.34 hores.
#SantAntoniIB3 Finalment, es va coronar el Pi de Pollença. Passades les 00.15h, l'Ajuntament va demanar a @IB3 interrompre la retransmissió per aturar la festa, però una estona després Sergi Gómez va arribar fins a dalt.
— IB3 Notícies (@IB3noticies) 18 de enero de 2023
➡️ https://t.co/08LHxahKSt
pic.twitter.com/9K9DyvCukd
Així ha estat l'aixecada del Pi de Sant Antoni, a partir d'ara els valents intentaran escalar-lo fins al final.
— IB3 (@IB3) 17 de enero de 2023
Qui ho aconseguirà?#SantAntoniIB3👹 pic.twitter.com/NioCpwsg1R
El pi, una ‘bèstia’ de 21 metres talada dimecres passat a la finca de Ternelles, havia sigut plantat a les 21 hores al centre de la plaça Vella després de maniobres complicades perquè el tronc entrés a la plaça. A causa de la pressió que va haver de suportar, es va trencar part del tronc, però no prou per deslluir la festa. Res a veure amb l’edició del 2018, quan l’arbre es va trencar per la meitat.
Una vegada al centre, l’arbre va ser elevat amb l’ajuda d’un sistema de cordes i politges per assegurar-ne la fixació. Amb l’arbre ja plantat i convenientment untat per dificultar la pujada, va arribar l’apoteosi. Desenes de joves van competir entre si per aconseguir ser els primers a coronar el pi, cosa que finalment i ‘in extremis’ va aconseguir Sergi Gómez.

El moment culminant de la festa va estar precedit per una llarga jornada en què centenars de veïns i veïnes es van concentrar al matí a la plaça de l’Almoïna per dirigir-se a la finca de Ternelles, on esperava el pi ja preparat. Després de reposar forces, calia transportar el pi, amb l’ajuda d’un carro tirat per nombrosos voluntaris, fins a Pollença, pels estrets carrers del centre. Molts joves fan torns per asseure’s a sobre del tronc, totalment pelat i ple de pintades.
Aquest any, el fort vent va condicionar la tradició, ja que l’ajuntament havia decretat la prohibició de fer foc tant a Ternelles com a Formentor, on els molleros talen el seu propi pi, i no es van poder celebrar les tradicionals torrades d’arengada. Més tard, el vent va remetre i es va poder portar a terme la tradició amb normalitat.
Notícies relacionadesAl port de Pollença, tampoc es va poder transportar el pi de Formentor per via marítima a causa del fort onatge, per la qual cosa va ser traslladat amb camió fins al centre de la plaça de Miquel Capllonch, on històricament es porta a terme la festa mollera.
El jove Benjamín Lechuga, que també va intentar la gesta a la plaça Vella, va aconseguir coronar-lo cap a les 15 hores. L’arbre, que havia sigut talat a la finca de Formentor el 9 de gener, mesurava 20,5 metres d’alçària.
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Entendre-hi més El costat més fosc de la intel·ligència artificial: pornografia personalitzada i sense límits
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Radiografia lingüística Menys del 30% dels joves catalans tenen el català com a llengua habitual i «d’identificació»