Avenç mèdic

Una píndola amb un bacteri venç la resistència a antibiòtics en pneumònies

Una píndola amb un bacteri venç la resistència a antibiòtics en pneumònies
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l’empresa Pulmobiotics ha dissenyat una «píndola viva» que inclou un bacteri modificat i que s’ha observat que és capaç de vèncer la resistència als antibiòtics, a més de reduir infeccions pulmonars que causen pneumònies greus.

Els resultats de l’estudi, publicats a ‘Nature Biotechnology’, poden ser útils per tractar les infeccions causades pel bacteri ‘Pseudomonas aeruginosa’, que es caracteritza per viure en comunitats que formen unes biopel·lícules que impedeixen l’acció dels antibiòtics. El tractament consisteix a utilitzar una versió modificada del bacteri ‘Mycoplasma pneumoniae’, eliminar la seva capacitat patògena i adaptar-la perquè ataqui la ‘Pseudomonas aeruginosa’. El bacteri modificat s’utilitza en combinació amb dosis baixes d’antibiòtics que no serien eficaces per si soles.

«És un bacteri naturalment present al pulmó de la major part de la població i l’hem modificat genèticament perquè sigui capaç de produir, de manera contínua i local, agents terapèutics que formen forats en aquestes biopel·lícules i permeten que els antibiòtics penetrin bé», ha explicat la doctora María Lluch, directora científica de Pulmobiotics, coautora principal de l’estudi i professora de la Universitat Internacional de Catalunya.

Així, aquesta «píndola viva», que s’administraria via inhalada perquè vagi directa al pulmó, està dissenyada per combatre els bacteris resistents als antibiòtics, cosa que és «un problema mundial» que, a més, se «sobredimensiona» en els pacients intubats als hospitals.

Aquests pacients poden patir una pneumònia associada al ventilador (NAV), que és la infecció dels pulmons que es desenvolupa en la persona que està connectada a la màquina per poder respirar.

En aquest tipus de pneumònia, que suposa la principal causa de mortalitat a les uci i afecta la meitat de casos de pacients intubats per covid greu, el bacteri ‘Pseudomonas aeruginosa’ també forma biopel·lícules als tubs endotraquials, aquells que s’introdueixen per la boca en pacients crítics per ajudar la respiració.

En l’estudi, els investigadors van observar que aquesta «píndola viva» dissol amb èxit les biopel·lícules que s’acumulen a la superfície dels tubs.

A més, en ratolins, van comprovar que la «píndola viva» va duplicar la taxa de supervivència en comparació amb l’opció de no utilitzar cap tractament.

L’administració d’una única dosi alta del tractament no va mostrar signes de toxicitat als pulmons i, una vegada acabat el tractament, el sistema immune innat va eliminar els bacteris modificats en un període de quatre dies.

Amb l’objectiu d’utilitzar la «píndola viva» per tractar la NAV, es portaran a terme més proves abans d’arribar a la fase d’assaig clínic.

Els investigadors preveuen administrar el tractament amb un nebulitzador, un dispositiu que transforma el medicament líquid en una boira que s’inhala a través d’un broquet o d’una màscara.

Notícies relacionades

Al demostrar que una versió modificada de ‘Mycoplasma pneumoniae’ pot abordar les infeccions al pulmó, l’estudi obre la porta al desenvolupament de noves soques del bacteri per abordar altres tipus de malalties respiratòries com el càncer de pulmó o l’asma.

Aquesta investigació, que compta amb el suport de la Fundació La Caixa a través de la convocatòria CaixaResearch Health, ha sigut liderat pel Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Pulmobiotics en col·laboració amb l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Institut d’Agrobiotecnologia (IdAB), un institut d’investigació del CSIC i el govern de Navarra.