Investigació en marxa

Aquestes són les investigadores que han detingut Dani Alves

La Unitat Central de Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos d’Esquadra és formada en un 70% per dones i ha resolt casos tan complexos com el de la violació d’Igualada i el de l’agressor sexual de l’armilla de Sant Cugat

  • La Generalitat trasllada Dani Alves de presó per motius de seguretat

  • Les càmeres acorralen Alves

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La responsabilitat d’investigar la denúncia per violació presentada contra el futbolista Dani Alves la va assumir des del principi un grup dels Mossos d’Esquadra especialitzat en la lluita contra la violència sexual. La Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) està liderada per una dona i integrada també per dones en un 70%. Creada a principis del 2020, ha hagut d’acostumar a treballar amb el focus mediàtic al clatell i la pressió social a les espatlles des del començament.

Integrada per 36 agents, 22 dels quals eren dones, es va especialitzar en totes les agressions sexuals que cometen autors desconeguts, o que actuen en sèrie, o que han violat en grup. Però també han assumit els casos que, sense entrar en aquestes tres categories, adquireixen especial rellevància o generen més inquietud social. Així, en aquests gairebé tres anys d’operativitat, les seves investigadores són les que van resoldre el cas del violador de l’armilla, un assetjador serial que va agredir sexualment nou dones a Sant Cugat del Vallès el 2021, i les que van trobar l’abril de 2022 el responsable de la violació d’Igualada, que va atacar brutalment una menor d’edat que sortia de la discoteca després de sis mesos de treball immerses en un clima d’indignació generalitzat per la gravetat dels fets. Actualment, i en paral·lel al cas d’Alves, la UCAS ha assumit, per exemple, també la instrucció de les dues denúncies presentades contra el periodista Saül Gordillo.

Les coses canvien

Ningú sap què va portar Alves, el futbolista amb més títols de la història d’aquest esport, a enviar un vídeo a la televisió, una setmana després de la presumpta violació perpetrada a la discoteca Sutton, en què donava una versió del que havia passat que no sostenia una mínima comprovació dels fets. 

Potser Alves es va refiar dels rumors que s’havien fet públics fins aleshores que, erròniament, referien que la víctima havia denunciat uns suposats tocaments perpetrats durant uns quants segons a dins del lavabo. Potser per això en el vídeo que va difondre a ‘Y ahora Sonsoles’, d’Antena 3, Alves afirma que la jove de 23 anys, la denúncia de la qual el manté entre reixes des de divendres passat, mentia i va mantenir que quan «un tria anar al lavabo» no ha «de preguntar qui hi ha al lavabo per poder anar al lavabo», donant a entendre que havia obert la porta i s’havia trobat accidentalment amb la víctima al lavabo. Potser Alves va pensar que, com ha passta en el passat, ningú es prendria la molèstia d’investigar la denúncia de la víctima seriosament si ell deia públicament el que va dir. Potser va creure que era intocable. Però les coses estan canviant. 

La mateixa discoteca on Alves rep un tracte diferencial per ser qui és –accés a la sala vip i cambrers disposats a complaure’l i d’insistir a les dones de la seva elecció que es reuneixin amb ell al seu racó de rics, que és el que va passar la nit del 30 de desembre– va atendre la víctima des del principi. Els treballadors s’hi van acostar al veure-la plorar, el responsable va acudir a escoltar-la i va avisar els Mossos. 

La dona va ser atesa a l’Hospital Clínic de Barcelona, centre de referència per a les víctimes d’agressions sexuals. Allà es va prendre nota de les ferides de poca gravetat que presentava als genolls, compatibles amb el forcejament denunciat. I també es van extreure restes biològiques del seu cos. Paral·lelament, els Mossos van arrencar una investigació que va assumir la UCAS. El lavabo de la discoteca Sutton, del qual s’han obtingut també mostres biològiques, va ser inspeccionat en col·laboració amb els responsables de l’establiment d’oci nocturn.

Dones ateses per dones

Diàriament es denuncien una mitjana d’una mica més de dues agressions sexuals a Catalunya, segons les dades del cos autonòmic. La immensa majoria d’aquests delictes els pateixen dones i els cometen sempre homes. Com que els organismes policials han sigut històricament llocs d’homes i que els càrrecs d’investigador són places desitjades a les quals s’accedeix després d’alguns anys d’experiència, el que acabava passant gairebé sempre és que dones atacades per homes havien de posar-se en mans d’homes per rebre justícia. Els responsables dels Mossos van creure que potser seria menys complicat per a les víctimes obrir-se i declarar davant un policia que també fos dona. 

La unitat, que complirà tres anys en actiu, ha sorgit després d’un procés de selecció que va prioritzar comptar amb bones investigadores més que fer-ho amb bons investigadors. El resultat és una proporció de gènere que és una anomalia dins d’un cos policial, que, com qualsevol altra força de seguretat, encara està lluny d’aconseguir la paritat: per cada dona hi ha tres homes en el cos dels Mossos. A la UCAS, per contra, la xifra de dones dobla la dels homes. 

La víctima, al centre

Notícies relacionades

Una de les responsables directes de la UCAS, en una entrevista amb aquest diari, remarcava que per a aquest grup era tan important resoldre els crims com fer-ho sense revictimitzar les denunciants amb un procés de recerca que llancés sal a les ferides. 

Per demostrar-ho, explicava el cas d’una dona que va requerir tres sessions diferents per acabar la seva declaració. Al recordar l’agressió patida, es trencava i les investigadores havien d’aturar les preguntes, recollir i tornar un altre dia. Tornar un altre dia perquè una altra de les normes de la UCAS és que els seus integrants miren d’estalviar el tràmit a les víctimes de desplaçar-se a la comissaria i prenen declaració de la denúncia on resulti més còmode per a les víctimes.