Oposicions
Interior convoca 850 noves places per al cos de Mossos d’Esquadra i en reserva un 40% per a dones
L’objectiu del Govern és avançar cap a la paritat i la igualtat en aquest cos policial, que a les proves d’accés valorarà el coneixement de fins a 16 idiomes
La Generalitat de Catalunya ha convocat 850 noves places d’accés al cos de Mossos d’Esquadra, amb una reserva del 40% per a dones. D’aquesta manera, el Departament d’Interior vol avançar cap a la feminització de la plantilla d’agents de la policia catalana per garantir la paritat i la igualtat de gènere. Actualment, el 23% d’aquest cos de seguretat són dones.
Les persones aspirants tenen fins al 13 de febrer per inscriure’s en la convocatòria, que inclourà una prova voluntària de coneixement d’idiomes.
Un pas més cap a la igualtat
El Parlament de Catalunya va donar llum verda el 2015 a la llei d’igualtat efectiva de dones i homes, que obliga les institucions de la Generalitat a dotar-se de plans d’igualtat que garanteixin, entre altres requeriments, una representativitat paritària. D’acord amb aquesta llei, això es produeix quan cap sexe supera el 60% ni és inferior al 40%.
En la mateixa línia, el Pla d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes de la Policia de la Generalitat, aprovat el desembre del 2021, preveu «fomentar la consecució d’una representació paritària». Aquest objectiu, de moment, està lluny d’aconseguir-se als cossos operatius de la Generalitat: Mossos d’Esquadra, Bombers i Agents Rurals.
Per aquesta raó, el Departament d’Interior, que encapçala el conseller Joan Ignasi Elena, mantindrà mesures de discriminació positiva a les proves d’accés a aquests cossos fins que els percentatges entre homes i dones s’acostin més. I no es tracta de xifres, sinó d’eficàcia. El titular d’Interior defensa que, «com més s’assemblin els cossos de seguretat a la societat que serveixen, més eficaços seran».
Punts per coneixement d’idiomes a les oposicions
Les oposicions d’accés al cos dels Mossos inclouran una prova voluntària d’avaluació de coneixement d’idiomes. Consistirà en la realització d’un qüestionari de comprensió oral d’un llistat de fins a 16 idiomes, d’entre els quals la persona aspirant en pot escollir dos.
Notícies relacionadesLa convocatòria inclourà quatre proves obligatòries i eliminatòries amb un qüestionari test de coneixements; una prova d’aptituds; una prova física d’agilitat, força i velocitat; un test de competències, i una prova de llengua catalana. Els aspirants també hauran de fer una entrevista per avaluar el grau d’adequació professional (responsabilitat, resolució de problemes, cooperació, autocontrol, habilitats socials, etc.) i, a més, es revisaran les causes d’exclusió per falta d’aptitud psicofísica i de tatuatges.
Les persones que superin les oposicions hauran d’acreditar els mèrits previstos a la convocatòria, que se sumarà a la puntuació de les proves. Les persones admeses faran un curs selectiu de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i, posteriorment, entraran en la fase de pràctiques, també selectives i obligatòries, durant un període de dotze mesos.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia