Llei del només sí és sí
Els excarcerats per la llei del només sí és sí ja tenen els dispositius de control telemàtic
El Ministeri d’Igualtat ha donat instruccions al centre encarregat de gestionar les alertes, a la fiscalia i al Consell General del Poder Judicial per atendre en 24 hores les dones que demanin les polseres telemàtiques dels seus agressors
Ja s’han implantat les primeres polseres de control telemàtic d’agressors sexuals excarcerats per una rebaixa de pena amb motiu de l’aplicació de la llei del només sí és sí. El Ministeri d’Igualtat ha confirmat aquest dimecres que ja s’han instal·lat tots aquells que han sigut sol·licitats per la justícia.
«S’han instal·lat tots els que ens han demanat judicialment», ha anunciat en roda de premsa la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, que no ha precisat el nombre concret de dispositius per qüestions de confidencialitat.
Al desembre, després de les «revisions sorprenents» i les «excarceracions imprevistes», la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere va transmetre a la Fiscalia General de l’Estat i al Consell General del Poder Judicial que posava a la seva disposició aquestes polseres per donar tranquil·litat a les víctimes d’aquests agressors que havien de sortir de presó abans del que estava previst inicialment.
Des d’aleshores, són diverses ja les polseres instal·lades. Es tracta del dispositiu Cometa, que permet geolocalitzar de manera telemàtica tant l’agressor com la víctima per garantir que el primer compleix l’ordre d’allunyament imposada.
Si trenca aquest allunyament, el sistema alerta les autoritats.
Fins aquest any, aquestes polseres només estaven disponibles per a casos de violència de gènere en l’àmbit de la parella o l’exparella, però Rosell ha ordenat que es posin també a disposició de la justícia per a les reduccions de pena en casos de delictes sexuals, amb l’objectiu de donar tranquil·litat a les víctimes.
La finalitat, ha dit, és «donar seguretat a les víctimes que aquestes revisions imprevistes o sorprenents hagin generat inseguretat i una revictimització addicional».
A més, ha afegit, la implantació del dispositiu envia a l’agressor «el missatge clar» que no ha acabat la condemna i que continua vigilat, per la qual cosa d’aquesta manera es contribueix a la dissuasió de la reincidència.
L’any que ve aquestes polseres ampliaran l’àmbit d’actuació a la violència sexual, ja que en el primer trimestre del 2024 els tribunals podran decretar-ne l’ús en les condemnes de delictes sexuals, com estableix la llei del només sí és sí.
Segons la Macroenquesta de Violència sobre la Dona, el 85% dels agressors de violència sexual són coneguts de la víctima. Rosell ha detallat que les penes per delictes sexuals han de portar una ordre d’allunyament superior a la pena de presó, d’1 a 10 anys més que el temps de presó. D’aquí ve la utilitat del control de la geolocalització.
Les revisions del només sí és sí
La delegada del Govern contra la Violència de Gènere ha lamentat que després de l’entrada en vigor de la llei de garantia integral de la llibertat sexual s’estiguin veient «revisions automàtiques» a la baixa sense tenir en compte la reforma legal en la seva totalitat, que obliga per exemple al fet que s’hagi complert la meitat de la pena a la presó abans d’accedir al tercer grau que permet l’excarceració.
I en el cas de víctimes menors la llei del només sí és sí estableix que els agressors assisteixin a un programa de rehabilitació de violència sexual abans de poder passar al tercer grau.
«No es poden aplicar les parts més favorables i oblidar-se de la resta de la llei», ha denunciat, a més d’afegir que el Govern respecta les resolucions judicials tot i que no les comparteixi.
Rosell ha incidit en el fet que són més les condemnes de delictes sexuals que no s’han revisat que aquelles en les quals els agressors s’han beneficiat d’una rebaixa de la pena per l’aplicació del nou Codi Penal.
La delegada ha assegurat que el ministeri fiscal s’està oposant a la majoria de les modificacions i ha recordat que les condemnes de delictes sexuals no només comporten una pena de presó, també en poden incloure altres d’accessòries com són l’allunyament, la inhabilitació per a determinades professions i, en el cas de víctimes menors d’edat, l’exigència d’haver assistit a un curs de rehabilitació de violència sexual.
Rosell ha insistit que la llei del només sí és sí «protegirà de manera molt més clara les dones», ja que no només implica un canvi en el processament judicial dels delictes, sinó també en l’acompanyament a les víctimes abans, durant i després del procediment judicial per aconseguir-ne la recuperació i reparació.
Notícies relacionadesHa reconegut que l’entrada en vigor de la llei de garantia integral de la llibertat sexual ha provocat un «moment de difícil impacte» i de «desajust» perquè suposa un «canvi de sistema que encara ha de reeixir en moltes mentalitats», ja que posa el consentiment en el centre i deixa de qüestionar la violència que han patit les víctimes, que fins ara afrontaven un «calvari probatori»: «Al canviar la perspectiva no es preguntarà a la dona quant s’hi va resistir».
«Arribaran més denúncies, més dones accediran a les denúncies. S’haurien de produir més condemnes i ser més eficaces. [...] Amb la llei del només sí és sí, les víctimes se sentiran més segures i acompanyades en aquest trànsit», ha assegurat.
- Sostenibilitat L'economia espanyola aconsegueix reduir un 5,4% la quantitat de residus que genera a l'any
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat