Ponència d’alertes
Les comunitats collen Sanitat perquè posi fi ja a les mascaretes en el transport públic
La Ponència d’Alertes es reuneix aquest dijous sense que entre els punts de l’ordre del dia no figura el final de l’obligatorietat del seu ús; regions com Madrid recorden que porta sol·licitant-ho des de l’octubre però Andalusia ho considera prematur
L’«aviat, aviat, aviat» del final de l’obligatorietat d’utilitzar mascaretes en el transport públic –l’únic que ens recorda que la pandèmia encara no ha acabat– que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, avançava fa tot just uns dies, haurà d’esperar una mica més. És imminent, però, de moment, no prendrà la decisió. Almenys aquesta setmana. Aquest dijous es reuneix la Ponència d’Alertes –òrgan del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS)– i, en l’ordre del dia, no figura aquest tema. Mentre comunitats com Madrid collen perquè la mesura s’adopti al més aviat possible, d’altres com Andalusia, demanen calma.
Des de la Comunitat de Madrid s’ha insistit des de fa mesos en el fet que la mascareta ja no hauria de ser obligatòria en el transport públic, recorden fonts sanitàries autonòmiques. També, admeten que, tot i que la decisió serà imminent, no s’abordarà en la reunió que aquest dijous celebra l’òrgan que depèn del Ministeri de Sanitat –format per experts de Sanitat, comunitats autònomes i les societats mèdiques– on no figura entre els punts de l’ordre del dia, entre els quals sí que apareix un tema relacionat amb sistemes d’informació d’alertes.
El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero recordava en aquests dies que el govern regional des de l’octubre que trasllada «una postura a favor de la supressió» de la mascareta en metros o autobusos. Des de Madrid apunten, a més, entre altres raons de pes, a la reclamació que des de fa temps mantenen aerolínies i agències de viatges exigint al Govern que posi fi a l’ús obligatori de mascareta a bord dels avions. Espanya és l’únic país de la Unió Europea que encara manté aquest requisit.
Una recomanació
En la mateixa línia s’han pronunciat altres comunitats autònomes, com la Valenciana, tot i que posen èmfasi que sempre s’acatarà la decisió que prengui respecte la Ponència d’Alertes. A Catalunya, l’exconseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja havia posat diverses vegades en dubte l’obligatorietat de la norma. A Extremadura, aquest dilluns, el conseller de Sanitat i Serveis Socials, José María Vergeles, es remetia a la decisió que prenguin els tècnics.
En un to similar, tot i que ha avançat que la mesura arribarà «aviat», la ministra Darias sempre s’ha remès al que opinin els experts. Des del seu departament expliquen a aquest diari que la trobada d’aquesta setmana de la Ponència d’Alertes respon a reunions de funcionament tècnic de l’òrgan. D’entrada, com apuntava Madrid, el tema del final de l’obligatorietat del tapaboques en el transport no sortirà d’aquesta cita d’aquest dijous.En l’esfera política, el diputat del Grup Parlamentari de Ciutadans –que ja a l’estiu registrava una Proposició no de Llei (PNL) per al seu debat en el ple del Congrés dels Diputats amb què reclamen la retirada «amb efecte immediat» de l’obligatorietat de l’ús de mascaretes «en el transport públic i als establiments sanitaris», rebutjada en el Ple del Congrés de l’octubre passat– tornava a la càrrega aquesta setmana amb una mesura que considera «ridícula i anticientífica».
Andalusia demana calma
Però, tornant a les comunitats, no totes tenen la mateixa pressa. Malgrat ser del mateix signe polític que Madrid, Andalusia, prefereix esperar. La consellera de Salut i Consum, Catalina García, ha reclamat una convocatòria extraordinària i urgent de la Ponència d’Alertes, de la Comissió de Salut Pública i del Consell Interterritorial abans d’adoptar una nova decisió sobre la retirada de l’ús del tapaboques en el transport públic.
«Ara no és el moment de treure-les amb l’hivern i l’augment de virus respiratoris. En qualsevol cas, hem demanat un Consell Interterritorial per valorar aquests temes, i no que la ministra decideixi de forma unilateral sense comptar amb les comunitats», apunten des d’aquesta conselleria.
Per la seva banda, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat (CCAES), Fernando Simón, ha assegurat aquest dimecres que el final de les mascaretes en el transport arribarà «ben aviat» i en un termini «molt curt» de temps, per a «la setmana que ve o la següent».
«La decisió no és meva únicament i les propostes venen dels tècnics, els experts i les comunitats autònomes», ha assenyalat el responsable de les alertes sanitàries als periodistes a Saragossa, on participa en la taula rodona ‘Veritat i mentida, codi binari de la democràcia’, organitzada pel LAAAB de l’Executiu aragonès.
Fins ara, la recomanació de la ponència d’alertes era mantenir-les per prudència fins que acabés la temporada d’infeccions agudes, aproximadament al març, i a l’espera de l’impacte que pogués tenir l’esclat de contagis a la Xina després de l’abandonament de l’estratègia de covid zero.
Però en les últimes setmanes han reprès el debat –que continua encara– davant l’estabilitat de la situació epidemiològica a Espanya, que les festes nadalenques no ha alterat, segons traslladen fonts d’aquest òrgan tècnic a Efe.
De fet, Simón ha indicat que l’ocorregut en «les últimes setmanes a la Xina ha complicat la situació», però tot i així, ha assenyalat que la retirada de la mascareta és imminent: «Crec que en un termini molt curt, no sé si la setmana que ve o la següent, es retirarà l’ús obligatori de la mascareta».
Notícies relacionadesLa Ponència d’Alertes de Salut Pública i Plans de Preparació i Resposta –integrada per experts de Sanitat, les comunitats autònomes i les societats mèdiques– es reunia a finals de desembre en el marc del repunt de casos de coronavirus a la Xina. Malgrat la incertesa viscuda per Nadal, el pas dels dies ha mostrat que l’impacte en forma de nova onada no ha arribat al nostre país.
Amb les últimes dades del Ministeri de Sanitat, de divendres, s’han registrat 11.426 nous casos de coronavirus, cosa que eleva a 13.722.677 la xifra total de persones contagiades des de l’inici de la pandèmia. Respecte a la incidència mitjana actual de contagis a Espanya en els últims 14 dies, l’informe mostra que actualment se situa, entre els més grans de 60 anys, en els 97,64 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, mentre que s’han notificat 109 morts en l’última setmana. Actualment, hi ha 2.914 pacients ingressats a tot Espanya i 220 a l’uci, i la taxa d’ocupació de llits està en el 2,32% i a les ucis en el 2,50%.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034