VIOLÈNCIA MASCLISTA
Igualtat es mobilitza per agilitar l’IMV i l’accés a una vivenda a dones en «risc alt» de maltractament
El comitè de crisi per estudiar el repunt de feminicidis ha detectat diversos crims associats a la precarietat
El Ministeri d’Igualtat vol que les víctimes de violència masclista que es trobin en un «alt risc» i estiguin en risc d’exclusió social tinguin un accés immediat a l’ingrés mínim vital i urgent a una vivenda.
La vulnerabilitat i la precarietat són la cara oculta d’alguns dels crims masclistes perpetrats en les últimes setmanes: en alguns casos, les dones que van ser assassinades havien de viure amb els seus maltractadors per no tenir recursos per accedir a una vivenda.
«La pobresa també mata. [...] La vulnerabilitat econòmica i la situació de precarietat d’algunes dones les obligava a tenir convivència amb els seus maltractadors per no poder disposar d’una vivenda alternativa que els hagués permès tenir una porta de sortida a la situació de violència», ha resumit la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, en la roda de premsa posterior a la celebració del comitè de crisi que ha analitzat el repunt de feminicidis al gener i també els últims tres assassinats de desembre.
La «precarietat molt greu» suposa un «factor determinant que han de tenir en compte les institucions», ha dit Rodríguez.
Igualtat proposarà a les comunitats autònomes en la pròxima conferència sectorial la «possibilitat» que forces i cossos de seguretat de l’Estat i serveis socials entrin en contacte de manera automàtica en els casos en els quals les víctimes es troben en un risc alt de ser agredides i a més estiguin en risc d’exclusió social, i així agilitar-los l’accés tant a l’ingrés mínim vital com a la renda bàsica d’inserció i també a una vivenda.
Rodríguez ha explicat que les víctimes de violència de gènere es troben en els col·lectius que s’han de beneficiar d’aquestes ajudes, però no s’està aconseguint amb «la rapidesa necessària».
Notícies relacionadesIgualtat pretén que les dones hi puguin tenir un accés immediat i que siguin les administracions públiques les que ho promoguin de forma proactiva, sense que les víctimes s’hagin d’enfrontar a complexos tràmits.
La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha remarcat que el sistema ha d’arribar a totes les víctimes sense necessitat que passin per «llargs tràmits burocràtics» ni que topin amb laberints per accedir als seus drets.
El 016 atén les víctimes de totes les violències contra les dones. És un telèfon gratuït i confidencial que dona servei en 53 idiomes i no deixa rastre a la factura. També s’ofereix informació a través del correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i assessorament i atenció psicosocial mitjançant el número de WhatsApp 600.000.016. A més, els menors poden dirigir-se al telèfon d’ANAR 900.202.010.
Les víctimes de maltractament sordes, amb discapacitat auditiva, cegues o sordcegues poden trucar al 016 amb 900.116.016, SVisual, ALBA, Telesor, ATENPRO i l’‘app’ PorMí. Tots els recursos contra la violència de gènere.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi