Dades de l’INE

Aquests són els barris més pobres d’Espanya

zentauroepp52267422 soc sevilla pajaritos200212202219

zentauroepp52267422 soc sevilla pajaritos200212202219 / JORGE GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
EFE

Alacant i Sevilla són les ciutats on s’ubiquen els barris més pobres d’Espanya, mentre que les seves províncies contenen bon nombre dels pobles amb menor renda del país.

Així ho assenyalen dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que assenyala com les rendes més baixes d’Espanya, diferenciades per barris, es van localitzar als veïnats sevillans de Polígono Sur, Los Pajaritos i Amate, i al barri Juan XXIII d’Alacant.

A més, a la llista dels 10 barris més pobres del país figuren altres zones sevillanes i alacantines.

A més, a la llista dels 20 municipis superiors a 20.000 habitants amb menor renda per habitant publicada recentment per l’INE per a l’any 2019 figuren poblacions sevillanes com Los Palacios y Villafranca i Lebrija, i d’alacantines, com Torrevieja i Crevillente.

Baixa inversió

Aquestes dades poden relacionar-se amb el fet que les dues províncies figuren entre les que menys inversió en infraestructures han rebut dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) entre 1985 i 2018, segons una llista de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef, que té en compte el nombre d’habitants per al seu càlcul.

Canvi de tendència

La tendència podria haver canviat potser a la capital sevillana, que ha rebut en els PGE 2023 inversions per a la circumval·lació de la SE-40, el pont del Centenario i la línia 3 del metro.

Però, sens dubte, no respecte a Alacant: la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, la Cambra de Comerç d’Alacant i l’Institut d’Estudis Econòmics de la Província d’Alacant van assenyalar a l’octubre que els últims pressupostos «menystenen» aquesta província una vegada més.

«Si als PGE del 2021 es van assignar a Alacant 298,78 milions, aquesta xifra s’ha reduït fins als 183,65 el 2022 i baixa fins als 160,3 als del 2023. En canvi, Alacant és la segona província d’Espanya on més ha crescut la població des del 2020 i la cinquena que més aporta al PIB estatal», exposava un document seu divulgat a l’octubre del 2022.

«Alacant té una de les rendes per càpita més baixes d’Espanya; ocupa la posició 44 de 52», afegia el document, que es queixava que «els alacantins rebran menys de 85,4 euros per habitant».

«Aquesta inversió ens situa a l’últim lloc d’inversions per habitant, lluny de la penúltima província, que és Jaén, amb 110 euros», es queixaven.

Notícies relacionades

La convergència entre baixa inversió i pobles pobres es reflecteix també en províncies andaluses com Cadis i Huelva, que figuren entre les que menys inversió en infraestructures han rebut dels PGE entre 1985 i 2018, segons l’Airef, sempre en termes d’inversió bruta real per habitant.

Cadis i Huelva també aporten diverses poblacions a la llista dels pobles més pobres de l’INE, en la qual destaca, per sobre de qualsevol altra, la província d’Almeria, que en el rànquing citat de l’Airef figura entre les que han rebut una inversió mediocre, però no és de les més mal tractades. 

Temes:

Pobresa