Violència de gènere

¿On puc anar si soc víctima de maltractament masclista?

  • La xarxa pública d’atenció a les dones que pateixen violència a Catalunya està oberta a tots els casos i no es necessiten denúncies prèvies

¿On puc anar si soc víctima de maltractament masclista?
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A Catalunya, la xarxa especialitzada d’atenció a les violències masclistes admet casos de qualsevol índole. Des d’agressions o abusos sexuals fins a la violència psicològica, econòmica o matrimonis forçats. Però també atén casos més subtils, com per exemple pressió familiar per la revelació de la identitat sexual. Qualsevol persona es pot acostar per demanar informació o alertar d’un possible cas en què hi hagi dones i menors en risc. No és necessari comptar amb denúncies prèvies ni s’obliga que les dones presentin càrrecs davant un jutge o la policia. Es dedica, únicament, a acompanyar les dones, entendre la situació per la qual estan passant, protegir-les i allunyar-les del seu agressor. A més, són serveis confidencials.

Telèfon 900 900 120

Telèfon gratuït i confidencial. És operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones. Dona atenció directa i compta amb un equip psicològic especialitzat en violències masclistes i sexuals. Ofereix un primer assessorament jurídic segons la situació de violència viscuda i les necessitats de la dona i pot derivar recursos de la xarxa de violència masclista i activar els serveis d’emergència i del Servei d’Intervenció en Crisi. Fins i tot dona cita per als serveis especialitzats. No deixa rastre de la trucada i atén en 124 idiomes.

SIAD

Els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) donen informació sobre qualsevol matèria, com ara salut, feina, vivenda, serveis i recursos per a les dones. Si ho consideren oportú, deriven els casos cap a les entitats i organismes que són responsables. Hi ha 86 centres a diferents municipis de Catalunya.

SIE

El Servei d’Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE) ofereix informació, atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, així com als seus fills i filles. Per exemple, atenció psicològica, social i jurídica. També tramita ajudes econòmiques i treballa en processos d’emancipació. Hi ha 16 centres distribuïts per Catalunya, tot i que la Generalitat vol augmentar-los i obrir-ne 7 més de cara al 2024.

A la ciutat de Barcelona, l’ajuntament compta amb una xarxa pròpia d’atenció a les dones.

PIAD

Notícies relacionades

Els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) són serveis públics, gratuïts i confidencials de l’Ajuntament de Barcelona en què s’ofereix informació, assessorament i orientació a les dones en diferents àmbits. També s’ofereixen serveis gratuïts d’atenció psicològica i assessorament jurídic. És present als 10 districtes de la ciutat.

SARA

Es tracta d’un servei municipal que ofereix atenció específica a persones víctimes de situacions de violència masclista (dones, nens i adolescents, i persones LGTBI o persones del seu entorn pròxim directament afectades per aquesta violència). També proporciona assessorament al personal professional i les persones de l’entorn de les víctimes. El SARA atén els diferents tipus de violència masclista: violència de parella, assetjament pel fet de ser dona o per identificació com a LGTBI, violència masclista en l’àmbit laboral, violència masclista en l’àmbit familiar, violència sexual o matrimonis forçats.