La lluita contra la pandèmia
L’OMS manté el nivell màxim d’alerta per la covid-19
L’organisme reconeix que la pandèmia ha entrat en fase de «transició» però creu que continua sent «una malaltia infecciosa perillosa»
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dilluns que la covid-19 es manté com una emergència sanitària d’abast internacional perquè continua sent «una malaltia infecciosa perillosa» que pot causar danys considerables a la salut de les persones i als sistemes de sanitat dels països.
En una declaració adoptada pel director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, per recomanació del Comitè d’Emergència de la seva organització, també es reconeix que la pandèmia ha entrat en una fase de «transició», cosa que pot donar pas al fet que el nivell d’alarma arribi a la seva fi en els pròxims mesos.
Els experts del Comitè d’Emergència han assenyalat en la seva recomanació a Tedros que ara s’ha de reflexionar sobre com passar d’una fase d’emergència a una fase de normalitat –en la qual es convisqui amb el virus– de manera segura.
Malgrat que oficialment la covid-19 no ha perdut el seu estatus d’amenaça greu a la salut púbica internacional des del 31 de gener del 2020 (data de la declaració per part de l’OMS), el món ha deixat enrere la major part de les mesures restrictives associades al control de la pandèmia.
L’últim cas ha sigut el de la Xina, que al desembre va aixecar mesures que va aplicar estrictament durant tres anys, en particular confinaments i tancament pràcticament total de fronteres. Després d’un violent repunt de morts i hospitalitzacions, la pandèmia també sembla remetre de forma sostinguda en aquest país.
Tanmateix, l’OMS afirma que per aixecar la declaració d’emergència es necessiten «accions de salut pública de llarg termini», sota l’entesa que és poc imaginable que el virus pugui ser eliminat dels «reservoris» humà i d’animals que ha trobat.
Notícies relacionadesLa idea dels experts del Comitè d’Emergència és que es plantegin «mecanismes alternatius» a l’emergència internacional (o pandèmia, com se la denomina popularment) perquè es mantingui l’atenció en la covid-19 tant a escala nacional com global.
El director general de l’OMS ha remarcat que la resposta mundial a la pandèmia no pot considerar-se exitosa en la mesura que molts països encara no tenen vacunes i tractaments suficients per atendre els malalts i que moltes xarxes sanitàries de països d’escassos recursos continuen patint d’aquesta situació. Un exemple d’això és Nigèria, un país del qual avui mateix s’ha reportat que s’acaba d’arribar a un 30% de cobertura de vacunació, cosa que difícilment pot sonar un èxit, tot i que en realitat sí que ho és si es té en compte que fa un any aquesta taxa amb prou feines arribava al 3%
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia