Mort assistida

El Tribunal Constitucional de Portugal tomba la llei de l’eutanàsia per segona vegada

  • Els magistrats assenyalen que hi ha una «indefinició intolerable» sobre el concepte de patiment

El Tribunal Constitucional de Portugal tomba la llei de l’eutanàsia per segona vegada
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Tribunal Constitucional de Portugal ha tombat aquest dilluns la llei de despenalització de l’eutanàsia, aprovada al Parlament portuguès al desembre per àmplia majoria. És la segona vegada que els magistrats tornen la llei al Parlament, en aquesta ocasió per una ajustada majoria de set vots contra sis.

Ara els diputats hauran de redactar un nou text que resolgui els dubtes plantejats pel tribunal en la indefinició del concepte de patiment de gran intensitat, que el president del Constitucional, João Caupers, ha qualificat d’«intolerable».

«El tribunal ha entès que el legislador, fins i tot després d’haver desenvolupat esforços per aclarir alguns conceptes utilitzats en la versió anterior, va optar per anar més enllà, i alterar-ne alguns aspectes essencials», ha afirmat Caupers en la lectura de la sentència.

La llei defineix el patiment de gran intensitat com un patiment «físic, psicològic i espiritual», una cosa que per als jutges no està clara si és «acumulativa» o «alternativa». Els magistrats demanen un aclariment sobre si és necessari o no sentir els tres tipus de patiment o si n’hi ha prou amb només un d’ells per considerar-lo com de gran intensitat.

Problemes de forma

Problemes de formaMalgrat el rebuig del Constitucional, la diputada socialista Isabel Moreira, una de les impulsores del text, ha celebrat que es tracti d’un motiu de forma i no de fons. «Aparentment, els dubtes del Tribunal Constitucional es basen en una paraula [la conjunció ‘i’]. Els jutges volen que aclarim si els conceptes ‘físic, psicològic i espiritual’ són acumulatius, una cosa que per a nosaltres ja és absolutament explícita. Però si es tracta de corregir una paraula, aquí serem per fer-ho», ha afirmat Moreira.

La diputada socialista ha celebrat que el tribunal hagi deixat de banda altres dubtes de fons plantejats pel president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, que va optar per vetar la llei políticament en l’intent anterior, sense passar pel Tribunal Constitucional. Entre aquests dubtes hi havia el concepte ‘malaltia fatal’, que va ser substituït pels partits per ‘malaltia greu i incurable’. Els magistrats no han expressat cap dubte i, per tant, els diputats entenen que el concepte està clarament definit.

Quart intent

Notícies relacionades

Amb el rebuig d’aquest dilluns, serà la quarta vegada que el Parlament portuguès intenta aprovar una llei que compta amb el suport de gran part de l’hemicicle. Als diputats socialistes –que comptaven amb llibertat de vot però que van optar gairebé al complet per votar-hi a favor– s’hi van afegir en la votació de desembre els diputats d’Iniciativa Liberal, el Bloc d’Esquerra, l’esquerra europeista Livre i el partit animalista PA, formant una majoria de 126 vots a favor. En contra hi van votar la majoria dels diputats del principal partit de l’oposició, el conservador Partit Social Demòcrata, així com l’extrema dreta Chega i el Partit Comunista Portuguès, sumant 84 vots.  

Tot apunta que el nou text serà aprovat amb una majoria semblant, ja que l’actual legislatura –en la qual el Partit Socialista compta amb majoria absoluta– acabarà previsiblement el 2026. El dubte és si el nou text aconseguirà convèncer Rebelo de Sousa, un catòlic practicant, o si optarà de nou per enviar-la al Tribunal Constitucional o per vetar-la políticament. Un dubte que es resoldrà en els pròxims mesos.