Forat en el sistema sanitari
Espanya perdrà el 40% de les llevadores en cinc anys i no hi ha reemplaçament previst
Entre 1987 i 1994 es van tancar les escoles de matrones i ningú va cursar l’especialitat
Les llevadores formades posteriorment són insuficients per cobrir les pròximes jubilacions
L’Hospital Sant Joan de Déu s’ha vist obligat a tancar temporalment la unitat de parts naturals per la dificultat de trobar matrones que atenguin un servei pioner, on les parteres poden dilatar en un espai similar a una casa i són ateses per llevadores, en lloc de per metges, llevat que el part es compliqui. És l’últim exemple de com la falta d’infermeres especialitzades en la salut sexual i reproductiva de les dones està llastant el sistema sanitari.
Espanya compta amb una ràtio de 12,4 matrones per 1.000 naixements, mentre que la mitjana de l’OCDE és de 25,9. Per això, la Federació d’Associacions de Matrones d’Espanya (FAME) calcula que fan falta més de 1.000 llevadores per arribar a les taxes dels països desenvolupats. Això provoca que la major part de les 7.300 matrones que exerceixen a Espanya estiguin destinades a l’àmbit hospitalari, on estan capacitades per atendre la dilatació i el part en els embarassos de risc baix i mitjà, i per treballar juntament amb el ginecòleg en els de risc alt. Mentrestant, en l’atenció primària, on poden fer des de citologies i detecció d’infeccions de transmissió sexual fins a oferir informació sobre anticoncepció, amb prou feines hi ha una matrona per cada 10.000 habitants, cosa que els impedeix realitzar moltes d’aquestes competències.
I la situació es veurà agreujada en el futur, ja que entorn del 40% de les matrones es jubilaran en els pròxims cinc anys i «no hi ha reemplaçament previst», segons denuncia la presidenta de la FAME, Salomé Álvarez. A Catalunya, per exemple, n’exerceixen 1.480 i fins al 2026 se’n jubilaran 711, gairebé la meitat, segons les previsions de la presidenta de l’Associació Catalana de Llevadores, Maria Victòria Cambredó.
Nou anys sense formació
El motiu de la falta de reemplaçament és que entre 1987 i 1994 es van tancar les llavors anomenades ‘escoles de matrones’, perquè no complien els requisits formatius europeus i hi va haver nou anys sense noves promocions de llevadores. I les que s’han format posteriorment són «insuficients» per cobrir el ‘boom’ de jubilacions previst.
«Fa anys que avisem i no ens han tingut en compte», explica Álvarez, que en posa d’exemple que a Espanya ni tan sols es permet accedir a l’especialitat a 550 graduades en infermeria cada any, que són les places de formació acreditades als centres sanitaris per poder obtenir el títol de matrona. El 2022 es van convocar 437 places i va ser la xifra més alta dels últims anys. «Per tant, cada any perdem 100 places malgrat el dèficit existent», lamenta Álvarez.
L’estiu, sense vacances
És tal la situació que la FAME tem que torni a passar com als anys 80, quan es va tancar l’escola, les matrones van ser reconduïdes exclusivament a treballar a les sales de part i la «salut sexual i reproductiva es va deixar de costat». A l’estiu ja es va viure un ‘aperitiu’ del que pot passar en els pròxims anys. Les residents que van començar l’especialitat de dos anys el 2020 van veure interrompuda la seva formació per la pandèmia, i no van poder començar a exercir al maig, sinó al setembre, i amb això la nova promoció no va servir per cobrir les llevadores de vacances, com sol passar.
Per això, professionals de l’Hospital de Cruces de Bilbao o de l’Associació de Matrones al País Valencià van donar la veu d’alarma i van avisar que la falta de llevadores impossibilitava donar una atenció de qualitat. I això que, segons una enquesta ‘online’ a què van respondre 153 matrones de tot Espanya, moltes van confessar que els havien retardat les vacances o obligat a fer torns extres.
La situació a Catalunya
A Catalunya el problema s’aguditza perquè entre el 60% i el 70% de les infermeres que cursen l’especialitat en hospitals catalans procedeixen d’altres comunitats i «moltes marxen quan acaben», segons Cambredó, cosa que dificulta encara més trobar especialistes disponibles. El 2022 se’n van jubilar 190 i es van formar 73 residents, per la qual cosa mitjançant el relleu generacional només és possible cobrir el 38% de les places vacants.
Davant d’això, s’estan estudiant diverses vies de solució, perquè es requereixen accions urgents. El sector ha aconseguit a Catalunya, de moment, que es convoquin totes les places de formació acreditades, cosa que suposa 26 noves llevadores cada any. I l’associació catalana demana que els hospitals més petits i sense places de formació puguin oferir una plaça cada un, cosa que suposaria 11 matrones més.
A més, a mitjà termini, la professió està batallant perquè es torni a crear un grau independent de matrona, com n’hi ha per a podologia o fisioteràpia, en què es puguin formar moltes més persones de les que accedeixen a l’especialitat en l’actualitat. Però aquesta solució requereix temps i arriba ja tard per a les jubilacions previstes en el futur més immediat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia