Innovació sanitària
L’Hospital de la Vall d’Hebron assaja amb medicaments elaborats per una impressora 3D
Aquest sistema permet crear medicaments amb dosis del principi actiu personalitzades a cada nen
L’equip investigador afirma que es tracta del primer assaig pediàtric d’aquest tipus
El Servei de Farmàcia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona posarà en marxa en les pròximes setmanes un assaig per provar l’eficàcia, la tolerabilitat i el nivell d’acceptació d’un medicament pediàtric creat mitjançant una impressora 3D, el primer fàrmac creat amb aquesta tecnologia a Europa.
Segons ha explicat la cap de la Secció de Farmàcia dels hospitals Infantil i de la Dona de la Vall de Hebron i investigadora del grup de Farmàcia Bàsica, Transnacional i Clínica de la Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR), Maria Josep Cabañas, aquest sistema permet elaborar medicaments amb dosis del principi actiu personalitzades a cada nen i evita possibles errors en l’administració. A més, la nova formulació espera millorar l’experiència dels pacients i les seves famílies gràcies al fet que tenen gustos, olors i colors agradables i modificables entre diverses opcions.
Cabañas ha assegurat que es tracta del primer assaig clínic amb un fàrmac imprès en 3D a Europa en l’àmbit pediàtric i és fruit de la col·laboració entre el Servei de Farmàcia de la Vall d’Hebron, la Universitat de Santiago de Compostel·la i l’empresa FabRx.
La impressora 3D amb què es portarà a terme l’estudi permet elaborar medicaments de formes semisòlides i masticables, similar a una gominola, a partir del principi actiu combinat amb excipients adequats. A diferència dels tractaments amb xarops que s’utilitzen habitualment, aquesta formulació magistral innovadora permet crear medicaments amb dosis personalitzades en cada nen segons el seu pes i les seves característiques clíniques.
E
«Fins ara són les famílies que han de dosificar el fàrmac mesurant el volum de xarop, però aquest nou mètode és molt més còmode i evita possibles errors en la dosi que s’administra», ha reiterat Cabañas.
Assaig clínic
L’assaig clínic que ara comença permetrà comprovar l’eficàcia i la tolerabilitat d’aquesta nova formulació en comparació amb la formulació magistral habitual. També testejarà si augmenta l’acceptabilitat i millora l’experiència dels nens que han de prendre medicació, especialment per a aquells amb patologies cròniques i que requereixen tractament diari, i de les seves famílies i cuidadors. «Els xarops de vegades poden tenir un gust desagradable i, en canvi, hem treballat perquè els medicaments impresos tinguin un sabor que emmascari el principi actiu», ha ressaltat Cabañas.
En aquest sentit, els investigadors de l’hospital barceloní també esperen que aporti altres beneficis, com la facilitat en el transport –aquest tipus de medicaments no cal que es conservin a la nevera–, l’augment de la confiança de les famílies que administren el fàrmac i, en alguns casos, afavorir la presa de la medicació fora de casa.
Nens i adolescents
Notícies relacionadesSegons la doctora Cabañas, tot i que l’assaig clínic se centrarà en nens i adolescents d’entre 6 i 18 anys, l’ús de medicaments impresos en 3D podria ser útil també en adults, especialment en casos en què sigui necessari ajustar la dosi en funció de cada pacient o hi hagi problemes de deglució, ja que el medicament té una consistència semisòlida que permet que sigui masticable i es faciliti la deglució.
«Seria, a més, un mètode aplicable a la majoria de formulacions de medicaments, sempre que no es vegin afectats per la temperatura, ja que la impressora 3D aplica calor a l’hora de crear el medicament», ha conclòs la cap de la Secció de Farmàcia dels hospitals Infantil i de la Dona de la Vall d’Hebron.
Hospital Vall d'Hebron Sanitat pública Medicaments Hospitals Impressió 3D Ministeri de Sanitat