Mesura anticovid
El Govern espanyol aprovarà el 7 de febrer el final de la mascareta al transport públic
Darias anuncia que el Consell de Ministres donarà llum verda al final de l’obligatorietat en la segona setmana de febrer, però es mantindrà als centres sanitaris
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que el Govern té intenció d’aprovar la retirada de la mascareta al transport públic en el Consell de Ministres del 7 de febrer, amb la qual cosa, tenint en compte els precedents, podria entrar en vigor dimecres o el dijous següent, una vegada el decret sigui publicat al Butlletí Oficial de l’Estat. Això sí, continuarà sent obligatòria en centres sanitaris, farmàcies i per als visitants i treballadors de residències i centres sociosanitaris.
La decisió ve motivada perquè la incidència de la covid segueix estable i no ha augmentat durant les celebracions nadalenques ni després de l’obertura de les fronteres xineses, com es temia en un inici, ja que el gegant asiàtic pateix una forta onada de covid a causa del final de la majoria de les restriccions que mantenien el virus sota control. No osbtant, als aeroports no s’ha detectat l’entrada de cap variant preocupant.
La ministra de Sanitat ja va avisar fa uns dies que la retirada de les mascaretes al transport públic arribaria «aviat, aviat, aviat» i aquest dijous ha posat data definitiva al final d’aquesta obligatorietat, a l’anunciar que el 7 de febrer el ministeri elevarà la proposta al Consell de Ministres. També Fernando Simón, director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, havia avançat que la decisió arribaria «la setmana que ve o la següent».
La decisió té el suport dels experts que assessoren el Govern i les autonomies en la ponència d’alertes, segons ha exposat la ministra, al ressaltar que cada «fase», cada «èxit» contra la pandèmia, a la qual es va entrar «sense cartes de navegació», ha tingut lloc «amb l’ajuda de les persones expertes». En qualsevol cas, Sanitat convocarà un Consell Interterritorial la setmana que ve per informar i tramitar la decisió amb les administracions territorials.
Suport de les autonomies
Diverses comunitats reclamen des de fa temps el final una mesura de protecció que no utilitzen gaires usuaris, sobretot al metro, on ningú en vigila l’ús. L’exconseller català Josep Maria Argimon ha posat diverses vegades en dubte l’obligatorietat de la mesura i dins del comitè científic assessor de la covid-19 de Catalunya la sensació és que «no té sentit» mantenir la mascareta quan des de fa mesos no s’utilitza en aglomeracions i a llocs tancats on la propagació de la covid pot ser similar a la que té lloc al transport públic, informa Beatriz Pérez.
Amb la retirada del tapaboques a l’autobús, al metro i a l’avió, només continuarà sent obligatori utilitzar-la a les farmàcies i als centres de salut, a fi de protegir les persones grans i vulnerables que hi acudeixen.
Espanya és un dels pocs països on encara és obligatori portar el tapaboques al transport públic i ja que la covid es manté estable i no ha augmentat la pressió hospitalària amb l’arribada de l’hivern, cada vegada més veus demanaven el final d’una mesura de protecció que, amb un simple passeig pel metro, permet veure que no compta amb gaire suport social.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia