Els comptes per al 2023

Justícia aposta en el seu pressupost per la mediació i les mesures alternatives a la presó

  • Una de les partides va destinada a oferir més recursos als jutjats de violència contra la dona i l’assistència de justícia gratuïta per a les víctimes

Justícia aposta en el seu pressupost per la mediació i les mesures alternatives a la presó

MARIONA PUIG / ACN

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Justícia aposta en els seus pressupostos del 2023 per la mediació per resoldre conflictes, les penes alternatives a la presó i l’aplicació del tercer grau o de semilibertat que permet als condemnats acudir a un centre penitenciari només per dormir. «Volem començar a transitar d’una justícia retributiva i punitiva cap a una més restaurativa, més humanista, que situï al centre de les polítiques les persones i les víctimes», va assegurar aquest dimarts la consellera del departament, Gemma Ubasart, en la presentació dels comptes de la seva àrea a la comissió de justícia del Parlament.

Un altre dels objectius, amb una partida de 18 milions d’euros, és l’abordatge de la violència masclista en l’àmbit de la justícia. Amb aquests fons es pretén oferir més recursos als jutjats de violència contra la dona (com, per exemple, crear espais per atendre amb dignitat les afectades), a l’assistència jurídica gratuïta del torn d’ofici, l’acompanyament d’aquestes als òrgans judicials i els programes formatius de mesures penals alternatives per a aquests delictes.

Justícia compta aquest any amb una dotació pressupostària que és la més abundant de la història, amb 1.205,2 milions d’euros, que són 112,9 milions més que el 2022 (increment d’un 10%). Més del 92% d’aquests fons es destinen a l’administració de justícia (626 milions) i l’execució penal (505 milions), tot i que també es destinessin partides per a la memòria democràtica (5,4, sobretot per obrir fosses de desapareguts durant la Guerra Civil) i a la formació i investigació (6,4 milions). De tota aquesta quantitat, el 85%, com és habitual, va dirigit a pagar els sous del personal i per cobrir les despeses diàries. Es pot destacar els 50 milions que aniran a parar a infraestructures, cosa que dobla la quantitat. Una de les dades significatives és l’augment en un 2,5% dels mòduls per als advocats d’ofici

«Volem començar a transitar d’una justícia retributiva i punitiva cap a una més restaurativa, més humanista»

Gemma Ubasart

Consellera de Justícia

Impulsar el règim de semillibertat

La consellera va destacar entre les actuacions que té previst emprendre l’aposta pel règim de semillibertat. «Com sabem, el tercer grau o règim obert a l’etapa prèvia a la llibertat, en el qual les persones internes comencen a sortir a l’exterior i tornen al món laboral i familiar», va explicar. La seva proposta és arribar al 30% de presos en aquest tercer grau en quatre anys, mentre que ara són el 24%. «Fem aquesta aposta pel mig obert per reinserir més i millor, per donar segones oportunitats i també per evitar la reincidència», va remarcar. Les estadístiques revelen que el nombre de reincidents és un 20% més baix que la resta de la població reclusa. En aquest sentit, va recalcar, la inauguració del centre obert de Tarragona i el 2023 s’acceleraran l’execució de les obres d’un de nou a la Zona Franca de Barcelona.

«La presó ha de convertir-se en l’última ràtio en la gestió de conflicte»

Gemma Ubasart

Consellera de Justícia

Notícies relacionades

Una altra aposta «clara», va sostenir Ubasart, per a les mesures penals alternatives a la presó, com el compliment de la pena amb treballs en servei de la comunitat o l’assistència obligatòria a cursos de formació. Per fer-ho s’invertirà un milió i mig d’euros en els pròxims dos anys per reduir del 37% al 29% la llista d’espera. En els delictes lleus, «les mesures penals alternatives són eficaces en la reducció de la taxa de reincidència i en l’èxit de la reinserció», va afirmar la consellera. Al seu entendre, «la presó ha de convertir-se en l’última ràtio en la gestió de conflictes», va recalcar.

L’agenda per a aquest any de Justícia contempla l’impuls de sistema de mediació com a «tècnica imprescindible» per gestionar els conflictes i evitar que alguns arribin als jutjats. És una eina important per a la descongestió dels jutjats. Per fer-ho, el departament té preparades actuacions per al foment de la mediació i invertirà en la digitalització dels processos de mediació civil. La Generalitat també destinarà una partida a dignificar les condicions dels mediadors i implementar la «mediació exprés», així com millorar altres serveis.