Violència de gènere
Els Mossos també revelaran a les dones maltractades els antecedents dels seus agressors
El cos català assumeix una conclusió de la reunió de la Secretaria d’Estat de Seguretat i una instrucció de la Fiscalia
Els Mossos d’Esquadra assumeixen les conclusions extretes de la reunió que la Secretaria d’Estat de Seguretat va convocar el 10 de gener, i en què van participar tots els cossos policials, després del repunt de feminicidis registrats a finals del 2022. La policia catalana també acata una instrucció de la fiscalia d’obligat compliment dictada per augmentar les mesures de protecció a les dones que pateixen la violència masclista. Així ho ha anunciat la portaveu dels Mossos, Montse Escudé, aquest divendres al migdia. «Hi ha aspectes que ja s’estaven fent a Catalunya, però d’altres són nous», ha remarcat.
Entre les mesures noves ha destacat que els Mossos, com també ho fan la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, comunicaran a les dones maltractades els antecedents policials que arrosseguen els seus agressors. Aquesta comunicació ha de ser discreta, sempre que els antecedents de violència masclista siguin greus i no estiguin prescrits i quan la dona es trobi en una situació de risc mitjà, alt o molt alt.
A Catalunya hi ha 355 víctimes susceptibles de ser informades sobre els antecedents per violència de gènere de les seves parelles, tal com marca la instrucció emesa pel Ministeri de l’Interior. Es tracta de dones que ja han interposat una denúncia prèvia o que han contactat amb la policia catalana per demanar ajuda i que presenten un risc mitjà, alt o molt alt de patir un feminicidi. Escudé ha remarcat que «s’analitzarà cas per cas» per determinar la idoneïtat de facilitar-los aquestes dades i la manera en què es comunicaran.
Notícies relacionadesA Catalunya, el Sistema Integral d’Atenció a la Víctima (SIAV) atén i segueix unes 20.000 persones que són víctimes de la violència masclista, domèstica o dels delictes d’odi. La majoria d’aquests delictes, més del 60%, són de dones maltractades. L’objectiu de mesures com l’anunciada per Escudé és «que elles i el seu entorn prenguin consciència del risc que corren». Les 355 dones que es troben classificades com a víctimes que corren un risc mitjà, alt o molt alt de patir un feminicidi coneixeran pels Mossos quins antecedents tenen els seus maltractadors. Així se’ls pretén ajudar a comprendre la situació en què es troben i fins a quin punt estan patint el mateix que abans han viscut altres dones que han caigut en les mateixes relacions tòxiques.
La mitjana de permanència d’una relació amb maltractaments és de 8,8 anys a Catalunya, segons ha recordat Escudé per exemplificar per què tots els intents destinats al fet que les víctimes s’adonin del menyspreu, la violència o el risc de mort que corren seran «ben rebuts» per part dels Mossos.
Justícia Assassinats Violència de gènere Mossos d'Esquadra Dones Masclisme Agressions físiques
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín