Entendre-hi més Fact check Comprova una declaració específica o un conjunt de declaracions presentades com a fets. Emet un veredicte sobre si la declaració és correcta o no.

¿Denúncies falses per violència masclista? Només el 0,0084% de les presentades

Les querelles anuals per violència de gènere són unes 144.000 i només 29 s’investiguen com a falses

¿Denúncies falses per violència masclista? Només el 0,0084% de les presentades

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Quan una dona denuncia públicament un cas de violència masclista, les xarxes se solen omplir d’usuaris que qüestionen la víctima i l’acusen d’inventar-se la denúncia per guanyar fama o diners, especialment si el presumpte agressor és una figura pública. Però la realitat és que les denúncies falses per violència de gènere només suposen el 0,0084% de totes les que s’interposen, segons la Memòria de la Fiscalia General de l’Estat del 2022.

Concretament, entre el 2009 i el 2021 s’han registrat 153 sentències condemnatòries a falses víctimes d’un total d’1.870.923 denúncies per violència de gènere. En altres paraules, es condemna una denúncia falsa per cada 12.000 presentades.

Els últims 13 anys s’han investigat de mitjana unes 29 denúncies falses anuals, de les quals la meitat han acabat en absolució o arxivament; de mitjana, s’han condemnat 12 persones a l’any per haver-se inventat una denúncia. En comparació, de mitjana, es denuncien uns 144.000 casos de violència de gènere anuals.

El 2021, que és l’últim del qual la fiscalia té dades, es van interposar unes 163.000 denúncies, i no es va dictar cap sentència per haver falsejat una acusació.  La diferència no significa que tots els altres acusats resultin condemnats.

Que s’arxivi una denúncia no significa que sigui falsa

En el passat, Vox ha repetit en diverses ocasions que «el 80%» de les denúncies per violència de gènere acaben arxivades, com a suposat argument que moltes es basen en fets falsos o que no hi ha prou proves per a una sentència condemnatòria. 

Aquesta dada és falsa: per començar, dels processos judicials tancats el 2021, el 42,1% van acabar arxivats, la meitat del que va afirmar Vox, segons el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Però no significa que en totes aquestes denúncies no hi hagi proves: el 95% dels arxivaments són provisionals, causats principalment perquè moltes víctimes s’acullen a no declarar contra l’agressor. 

Tot i que moltes denúncies es queden pel camí, la gran majoria de casos de violència de gènere que arriben a judici acaben amb una sentència condemnatòria. Les dades recopilades per l’Observatori contra la violència domèstica i de gènere del CGPJ indiquen que el 2021 es van dictar 20.521 condemnes (el 89% de les sentències) i 2.471 absolucions (l’11%).

El mite de les denúncies falses com a excusa per no creure la víctima

El mite de les denúncies falses com a excusa per no creure la víctimaSón molts els falsos rumors que busquen treure importància a la violència masclista i sembrar dubtes sobre la veracitat de les paraules de les víctimes. El que avui ens ocupa és un dels més repetits: Santiago Abascal va arribar a dir el 2018 que «les denúncies falses afecten milions d’espanyols», argument que cau pel seu propi pes al veure que el nombre de denúncies presentades no ha superat els dos milions l’última dècada.

Ja fa anys que circula per internet una altra notícia falsa que afirma que «milers d’homes» se suïciden cada any a causa de les denúncies falses. Com va assenyalar l’agència de verificació de fets Maldita.es, «no hi ha dades que permetin estudiar les causes dels suïcidis», així que aquesta afirmació no té cap base factual. 

Tot i que no va donar cap dada, Vox també va alertar de l’existència –no provada– de «suïcidis d’homes motivats per falses denúncies i injustícies provocades per la llei de violència de gènere». Però les dades de l’INE mostren que després de l’aprovació de la llei contra la violència de gènere, el 2004, la taxa de suïcidis d’homes va disminuir durant els anys posteriors.

Augmenten les dones que denuncien

Notícies relacionades

Augmenten les dones que denuncienEl 2021, l’últim any del qual la fiscalia té dades, ha sigut el quart amb més denúncies presentades per violència masclista. El 2019 se’n van superar les 168.000, abans de caure un 10% el 2020, l’any de la pandèmia.

De fet, de les dades del ministeri fiscal se’n pot apreciar com el nombre de dones que decideixen fer el pas endavant i anar a comissaria ha augmentat de manera molt significativa l’última dècada. Entre el 2009 i el 2015 ranejaven les 130.000 denúncies anuals, mentre que els últims cinc anys de mitjana se n’han presentat unes 163.000.