¿Què és el virus de Marburg, que ha causat la mort de dues persones a Ghana?

  • La febre de Marburg és tan mortífera com l’Ebola i s’estima que a l’Àfrica ha sigut responsable de la mort de més de 3.500 persones

¿Què és el virus de Marburg, que ha causat la mort de dues persones a Ghana?
2
Es llegeix en minuts
EFE

Ghana va detectar dos possibles casos de febre hemorràgica de Marburg, que, si es confirmessin, serien les primeres infeccions d’aquest virus similar a l’Ebola mai detectades al país, segons ha confirmat avui l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les mostres dels dos casos, identificats a la regió del sud d’Ashanti, van resultar positives després de ser analitzades a l’Institut Memorial Noguchi d’Investigació Mèdica, però, segons el protocol, van ser enviades per a la confirmació del resultat a l’Institut Pasteur de Dakar, al Senegal.

Els casos, tots dos morts i sense relació entre ells, tenien símptomes com diarrea, febre, nàusees i vòmits, i van ser traslladats a un hospital regional abans de morir.

«Les autoritats sanitàries estan investigant la situació sobre el terreny i preparant-se per a la resposta a un possible brot», va assenyalar aquest divendres a través d’un comunicat el representant de l’OMS a Ghana, Francis Kasolo.

«Estem treballant amb el país per incrementar-ne la detecció, rastrejar contactes i estar preparats per a la propagació del virus», va afegir Kasolo.

El Ministeri de Sanitat ghanès, per la seva banda, va confirmar la detecció dels dos casos aquest dijous i va assenyalar que 34 contactes dels dos morts van ser identificats i estan sent monitoritzats sota quarantena, mentre les autoritats realitzen més investigacions.

L’anunci va arribar després que la veïna Guinea-Conakry informés l’agost passat del primer brot de la malaltia a l’Àfrica occidental, el final de la qual es va declarar el 16 de setembre, cinc setmanes després de la detecció del primer i únic cas.

La febre de Marburg és tan mortífera com l’Ebola i s’estima que a l’Àfrica ha sigut responsable de la mort de més de 3.500 persones.

En el passat s’han registrat brots i casos esporàdics d’aquesta malaltia a Kenya, Uganda, Angola, Sud-àfrica i la República Democràtica del Congo, segons l’OMS.

És causada pel virus de Marburg, de la família filoviridae, la mateixa a què pertany l’Ebola.

Igual que l’Ebola, provoca hemorràgies sobtades i pot produir la mort en pocs dies, amb un període d’incubació de 2 a 21 dies i una taxa de mortalitat d’entre el 24% i el 88%.

Notícies relacionades

Els ratpenats de la fruita són els hostes naturals d’aquest virus, que quan és transmès als humans pot ser contagiat mitjançant contacte directe amb fluids com la sang, saliva, vòmits i orina.

La malaltia, per a la qual no hi ha vacuna ni tractament específic, va ser detectada el 1967 a la ciutat alemanya de Marburg –d’aquí ve el seu nom– per tècnics de laboratori que en van resultar infectats quan investigaven micos portats d’Uganda.

Temes:

Coronavirus