Festes

El Carnaval, sense restriccions, torna en gran en un cap de setmana primaveral

  • La festa a Vilanova i la Geltrú bat rècords de participació

1
Es llegeix en minuts

Després de dos anys de restriccions, el Carnaval ha tornat en gran i la festa ha arrelat per tot el territori català en un cap de setmana d’ambient primaveral. A Vilanova i la Geltrú, una de les cites amb més solera, les comparses han tornat aquest diumenge amb rècords d’assistència i en la seva màxima esplendor.

Per primera vegada en la història, hi han participat 10.016 parelles, 4.000 més que l’any passat i unes 2.000 més que abans de la pandèmia. Aquest any la plaça de la Vila ha tornat a tenir públic, una cosa que no passava des del 2020, i ha recuperat les acolorides batalles de caramels. Aquest any, durant les més de tres hores que han durat les vuit guerres de caramels, s’han llançat unes 125 tones de dolços, trenta de les quals eren sostenibles.

«¡La plaça és vostra!»

Les comparses han arrencat a dos quarts d’onze del matí amb l’entrada de les barquetes, amb què viatjaven nens i nenes d’entre 1 i 5 anys. Cap a dos quarts de dotze, s’ha fet la primera comparsa de nens, seguida de la corresponent guerra de caramels. El torn dels grans ha arribat sobre dos quarts d’una i s’ha allargat fins les tres de la tarda tocades. En total s’han fet vuit guerres de caramels, dues de nens i sis adults.

Com cada any, i després de la tradicional tonada carnavalesca ‘Turuta’ prèvia a la guerra, la batalla ha començat sense compassió al crit de «Comparseres i comparsers, ¡la plaça és vostra!». Tradicionalment són els homes que llancen els caramels, mentre que les dones fan servir el mantó com a escut protector.

De Torelló a Sitges

Notícies relacionades

Amb les particularitats de cada agrupació, les noies han portat vestit o faldilla, clavells al cap i l’imprescindible mantó de Manila amb què s’han protegit del llançament dels dolços. Com marca la tradició, els nois s’han vestit amb camisa blanca, pantalons foscos, armilla o americana, el llaç o corbata de llacet, la barretina i alguns la faixa.

A banda de Vilanova, el Carnaval ha omplert de festa i disfresses tot el territori català, des dels barris de Barcelona a les cites tradicionals com les de Torelló, Sitges i la Costa Brava.