Cas obert

¿Què va passar amb Madeleine McCann? Setze anys de la desaparició i una última esperança

  • Una polonesa de 21 anys, Julia Faustyna, afirma que és la nena britànica desapareguda a l’Algarve portuguès

¿Què va passar amb Madeleine McCann? Setze anys de la desaparició i una última esperança
3
Es llegeix en minuts

Quan es compleixen 16 anys de la desaparició de la nena britànica Madeleine McCann, el cas torna a estar d’actualitat. Julia Faustyna, una jove polonesa de 21 anys, afirma que és Madeleine McCann. La noia detalla a Instagram marques de naixement idèntiques i semblança física amb la nena desapareguda i demana una prova de l’ADN per demostrar la seva identitat.

Fa un any,els avenços judicials van llançar una esperança de desentranyar el misteri després que Portugal constituís formalment l’alemany Christian Brueckner com a sospitós «in extremis» (la figura de l’«’arguido'» en la legislació portuguesa) per evitar que el cas prescrigués.

La Maddie va desaparèixer el 3 de maig del 2007 de l’apartament que la seva família havia llogat a Praia da Luz, a l’Algarve portuguès, on dormia amb els seus germans –dos bessons de dos anys– mentre els seus pares sopaven amb un grup d’amics en el mateix complex turístic.

El cas es va convertir ràpidament en la desaparició d’un menor més mediàtica fins ara i, després de diverses línies d’investigació, teories i sospitosos al llarg de 15 anys, el misteri pot estar més a prop de resoldre’s que mai.

La justícia lusitana va apuntar a un ciutadà alemany, Christian Brueckner, com a «’arguido’», una figura portuguesa que es fa servir per designar els sospitosos formals sobre els quals recauen forts indicis, prèvia a l’acusació.

Evitar que prescrigui

Aquesta decisió va ser presa a escasses setmanes que es complissin 15 anys de la desaparició, el termini màxim perquè un delicte d’homicidi prescrigui a Portugal, cosa que donava més temps a les autoritats per continuar investigant i obtenint proves.

«Com que hi ha un sospitós, crec que les autoritats portugueses van voler ser previngudes i constituir-lo com a ‘arguido’», explicava a Efe João Mira Godinho, un dels periodistes portuguesos que van seguir el cas més de prop.

Godinho, que ha col·laborat en una minisèrie sobre la desaparició de la Maddie, assenyalava que d’aquesta manera la prescripció queda suspesa (durant set anys i mig) i si la investigació a Brueckner dona fruits, finalment se’l podrà acusar.

El sospitós, de 45 anys, va viure entre el 1995 i el 2007 a l’Algarve i va ser a prop del complex d’apartaments la nit que la Maddie va desaparèixer, segons dades del seu telèfon mòbil.

Amb nombrosos antecedents penals per abusos sexuals, agressions físiques, robatoris i delictes menors, era al radar de les autoritats des que va ser extradit des de Portugal a Alemanya el 2017 acusat d’un altre cas d’abús sexual a menors a Grècia.

Una dècada i mitja de recerca

L’aparició de Brueckner va donar esperança sobre les possibilitats de resoldre el cas després d’anys de pistes, teories i sospitosos que van quedar en res.

El cas s’ha investigat de manera paral·lela per les autoritats portugueses i britàniques, cosa que va acabar torpedinant el procés, segons els qui el van seguir de prop.

«Hauria d’haver existit més cooperació i menys competició, perquè semblava que la policia portuguesa anava per una banda i la britànica per una altra», assenyala Godinho, convençut que les «acusacions» llançades per la premsa anglesa cap a les autoritats portugueses va dificultar la seva feina.

Entre les teories estudiades es va especular amb la mort accidental de la nena en mans dels pares, Kate i Gerry McCann, una idea que va defensar a capa i espasa l’inspector portuguès que va conduir el cas, Gonçalo Amaral.

Amaral va arribar a publicar un llibre amb les seves hipòtesis i el conflicte amb els pares de la Maddie va acabar als tribunals.

El cas més mediàtic

La de la Maddie és la desaparició d’un menor més mediàtica coneguda fins ara i va portar a un tranquil complex turístic de l’Algarve desenes de periodistes de tots els racons del món.

«Dominava els mitjans gairebé com avui dia la guerra a Ucraïna», diu Godinho.

Notícies relacionades

Els McCann, que van arribar a ser rebuts pel papa Benet XVI quan no feia un mes de la desaparició, van contractar de seguida un equip de relacions públiques per gestionar el tracte amb la premsa.

El cas ha protagonitzat una infinitat de pel·lícules, sèries, documentals i llibres amb diferents teories.