Nou estudi sobre l’estat d’ànim

Els joves amb problemes mentals s’han quadruplicat en la pandèmia

Un nou sondeig alerta de l’impacte que ha tingut la crisi sanitària entre els més joves però mostra que el pessimisme s’ha reduït respecte al 2020

Els joves amb problemes mentals s’han quadruplicat en la pandèmia
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Un nou estudi alerta de la greu problemàtica que porten advertint durant mesos els metges i alguns sondejos: la pandèmia ha fet efecte i ha incrementat els problemes de salut mental entre els joves. En concret, el percentatge de persones entre 15 i 29 anys que declarava patir amb certa o molta freqüència problemes psicològics ha passat del 6,2% al 24% del 2019 al 2022, segons l’estudi ‘Jóvenes en pleno desarrollo y crisis pandémica’ elaborat per les fundacions FAD i Pfizer i presentat aquest dijous.

La investigació revela que són les dones les que pateixen més problemes psicològics i la franja de joves d’entre 20 i 24 anys la que més declara un augment de la freqüència dels pensaments negatius. En general, un de cada tres joves sondejats creu que res té solució, que tot anirà a pitjor i que és un fracassat. I un de cada quatre que és una càrrega per als altres i que la vida és una càrrega inútil.

Notícies relacionades

Tot i que el sondeig mostra un panorama de pessimisme juvenil, per un context de crisi que ha augmentat les incerteses, els problemes de salut i econòmics, també conté un halo d’esperança ja que aquest pessimisme s’ha reduït respecte a les sensacions entre els joves espanyols el 2020, en la fase més dura de la pandèmia. Destaca que, per a gairebé un 60% dels enquestats, la covid ha tingut un gran impacte i els ha produït canvis personals. El 55,7% creuen que aquests canvis seran permanents i un percentatge similar afirmen que tenen la sensació que aquests canvis seran positius.

L’enquesta s’ha realitzat amb una mostra de 1.200 joves d’entre 15 i 29 anys durant els mesos de febrer i març del 2022.