A la comarca del Bages

Els Mossos avisen que la investigació de les bessones de Sallent serà llarga i complexa

  • La policia té sobre la taula totes les hipòtesis, també el desig de canviar de gènere d’una de les nenes i l’eventual resposta que va provocar aquest fet a l’escola

Els Mossos avisen que la investigació de les bessones de Sallent serà llarga i complexa

MAR MARTÍ / ACN

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra es preparen per a una investigació llarga i complexa abans de poder avançar conclusions sobre per què les dues bessones de Sallent (el Bages) de 12 anys van saltar al buit, una decisió que va acabar amb la vida d’una i va deixar greument ferida l’altra. L’estat de salut de la segona és «estable dins de la gravetat», la qual cosa significa que es considera que la seva vida està fora de perill però que les seqüeles de la caiguda encara són difícils de preveure.

Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, els agents de la Unitat d’Investigació de l’ABP de la comarca del Bages, a càrrec de les indagacions, tenen molt en compte el desig que havia expressat una de les dues menors de començar a ser tractada com un noi i també si aquesta voluntat l’havia exposat a rebre burles o menyspreu de qualsevol mena a l’institut Llobregat, on totes dues cursaven 1r de l’ESO.

La investigació serà llarga i complexa, perquè, tot i que les dues qüestions siguin sobre la taula dels agents, requerirà un treball minuciós concloure si una de les dues, o totes dues, va ser decisiva perquè prenguessin la decisió de suïcidar-se. El que sí que han descartat els policies és que algú les empenyés. Havien col·locat dues cadires al costat del balcó i van deixar dues notes que sustenten que es va tractar d’una autòlisi i en les quals una d’elles al·ludia al desig de ser un noi. No hi ha cap rastre de criminalitat en un desenllaç que ha commocionat la població de Sallent.

Per als policies serà necessari trobar proves sòlides poder vincular el suïcidi d’una, la que va expressar dubtes sobre la seva identitat, i el ’bullying’. Sobretot perquè establir aquesta correlació implicarà automàticament responsabilitzar d’una mort menors de la seva mateixa edat, entre 12 i 13 anys.

No és un fet que es pugui afirmar a la lleugera, remarquen fonts policials, i al·ludeixen al cas de la Kira, l’adolescent de 15 anys que es va suïcidar el maig del 2021. Els pares d’aquesta noia van denunciar que la seva filla era víctima d’assetjament escolar i els Mossos van investigar aquesta possibilitat durant un any i mig. Transcorregut aquest temps, amb els indicis que van aportar al jutjat no n’hi va haver prou i aquest dilluns l’Audiència de Barcelona va confirmar l’arxivament d’aquesta causa sense considerar que hi hagués l’esmentat ‘bullying’ contra la Kira.

«Ho mirarem tot», insisteixen les fonts policials, i deixen clar que el suïcidi o l’intent de suïcidi de dues menors de 12 anys mereix els esforços que puguin fer-se per mirar d’aclarir el succés. La lupa dels investigadors està sobre l’entorn familiar i uns pares que estan requerint tractament psicològic per afrontar el que va passar; sobre l’escola, que ja no descarta que hi hagués assetjament escolar tot i que afirma que no en té constància; i sobre l’atenció psicològica que requerien les noies, en especial, la morta.

Notícies relacionades

El Departament d’Educació, que dimecres no considerava el ‘bullying’ com a factor rellevant del cas, ha matisat aquest dijous, en línia amb els Mossos, que totes les hipòtesis estan obertes, inclosa la possibilitat de l’assetjament escolar. La conselleria ha activat una unitat especial, l’USAV, per investigar el cas a fons.