El rellotge biològic dels joves
Què fer perquè el teu fill adolescent dormi més (i guanyi en salut)
Metges i investigadors animen les famílies a crear hàbits per lluitar contra l’epidèmia infantil de falta de son
Cada persona té un rellotge biològic, anomenat ritme circadiari. Les persones mussol són les que van al llit més tard. Les aloses se’n van al llit aviat i també s’aixequen aviat. En canvi, els colibrís (la majoria de la població) estan en un punt intermedi. El catedràtic de Fisiologia Juan Antonio Madrid, autor de ‘Cronobiología’ (Plataforma Editorial), va realitzar un estudi en un institut d’Archena (Múrcia) entre alumnes 12 a 17 anys i va comprovar que més del 50% eren mussols extrems i només l’1% eren aloses.
Quan arriba l’adolescència, el ritme circadiari es retarda unes dues hores. A més, la producció de melatonina (l’hormona del son) descendeix amb la pubertat. Aquestes són, en part, les respostes de la ciència a la pregunta de per què els adolescents retarden tant el moment d’anar-se’n al llit. També s’ha plantejat que el fet que els joves vagin adormir més tard pot ser una manera d’iniciar la seva natural desconnexió amb els pares.
Ara bé, la falta de son és un problema greu que afecta el rendiment acadèmic, l’estat d’ànim i la salut. La comunitat científica i investigadora anima els pares i mares a intervenir-hi. ¿Com? Intentat crear hàbits. Aquests són alguns.
Mòbil fora i llum càlid
La higiene del son requereix desactivar-se una estona abans d’anar al llit. El mòbil fa just el contrari, no només per la llum de la pantalla, sinó per la interacció social. «Cal substituir el telèfon per un llibre o per uns cascos per escoltar música», explica el catedràtic de Fisiologia Juan Antonio Madrid. Una altra bona opció és la ràdio, però amb un programa per desactivar-la en una estona. Un pòdcast, per exemple, és perfecte. Madrid afegeix que el dormitori i la sala d’estar han d’estar il·luminats amb llums càlids, al contrari que l’espai de treball, on ha de prioritzar la llum blanca i intensa.
Evita els despertadors estridents
«Els rellotges despertadors molt sorollosos haurien de ser declarats aparells de risc per les autoritats sanitàries», defensa l’autor de ‘Cronobiología’. El catedràtic i investigador aposta per una manera més amable i menys intrusiva de despertar els joves, que s’haurien d’exposar a la llum natural al més aviat possible. És a dir, cal aixecar les persianes tot just obren els ulls. L’investigador també recomana als progenitors que no portin els seus fills i filles a l’institut amb cotxe, sinó que hi vagin caminant o amb bicicleta. És la millor manera per activar el cervell. I millor seria si realitzessin aquest camí amb amics. Compte, no amb el mòbil a la mà, sinó parlant amb els seus companys.
Educació física, a primera hora
El doctor Óscar Sans, coordinador de la Unitat de Son de l’Hospital Sant Joan de Déu, recomana a la comunitat escolar canviar els horaris acadèmics i posar a primera hora l’assignatura d’educació física amb l’objectiu d’activar els joves. «En lloc d’això, els posen matemàtiques o física. Implica un esforç que molts no poden realitzar. És el motiu del fracàs escolar», adverteix.
David Bueno, doctor en Biologia i autor d’‘El cervell de l’adolescent’, insta a canviar els horaris espanyols perquè els estudiants entrin més tard a l’institut i així puguin fer un bon esmorzar saludable tranquil·lament al matí, sopar aviat i evitar els entrenaments esportius a última hora de la tarda.
¿Migdiada? Depèn.
El catedràtic Madrid explica que una migdiada llarga, de més de 40 minuts, pot retardar el son i reduir les ganes de dormir. En canvi, una de curta, de menys de 20 minuts, potencia l’aprenentatge, la memòria i la concentració, redueix l’estrès i la pressió arterial.
Menja pistatxos
Les cèl·lules vegetals contenen més melatonina que les animals. Com més llum solar rebin, millor. És l’exemple dels nabius i els pistatxos (sense sal). La mala notícia és que és difícil concloure els seus efectes en el cos humà. «La melatonina dels aliments depèn molt de com han sigut cultivats. A més, quan els mengem no absorbim tota la melatonina, sinó que la majoria es degrada al passar pel fetge», conclou l’investigador.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034