Efecte de la sequera

La Generalitat es planteja buidar el pantà de Sau i deixar-lo sense aigua

L’ACA també estudia retirar la fauna de l’embassament i adverteix de possibles restriccions si no plou a la primavera i la tardor

La Generalitat es planteja buidar el pantà de Sau i deixar-lo sense aigua

JOSEP LAGO / AFP

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha reconegut que la Generalitat es planteja buidar totalment el pantà de Sau. En una entrevista a RAC-1, Reyes ha justificat que l’embassament té uns nivells de reserva d’aigua tan baixos que, amb l’arribada de la calor, podria entrar en contacte amb el fang del fons, espessir-se i convertir-se en aigua de mala qualitat, no apta per potabilitzar-la.

El pantà de Sau ha sigut una imatge freqüent els últims mesos, a mesura que la sequera ha fet caure les reserves d’aigua: el descens és notori a Sau, i ha provocat que l’església submergida del poble de Sant Romà de Sau hagi tornat a ser visible i un focus de visites per a curiosos. Reyes ha explicat que l’ACA estudia «accelerar el traspàs» de l’aigua de Sau al pantà de Susqueda, per garantir la qualitat de l’aigua i la supervivència de la fauna que habita en aquest pantà.

L’ACA es planteja buidar entre 15 i 20 hectòmetres d’aigua del pantà de Sau i deixar-ne uns 10, així com retirar la fauna de l’embassament. Hi ha «unes 20 o 30 tones de peixos exòtics que no pertanyen a la biodiversitat d’aquest àmbit», i traslladar-los a altres espais.

Situació crítica

Notícies relacionades

Reyes també ha avisat que des de l’ACA tenen «dubtes de si està garantit fins a finals d’any» el proveïment ininterromput d’aigua potable a les zones metropolitanes si no plou a la primavera i la tardor. Ha alertat que la situació és crítica i, segons les seves dades, es necessiten de tres a quatre mesos de pluja intensa «per recuperar i tornar a un estat de normalitat i de prealerta a Catalunya, que fa 29 mesos que acumula pluges per sota de la mitjana».

Per això, si no plou a la primavera i la tardor, Catalunya «podria tenir dificultats o restriccions i limitacions a finals d’any». Per evitar-ho, el Govern estudia restriccions d’aigua en tots els àmbits, també al domèstic i l’urbà, com la destinada a la neteja de carrers i al reg de jardins municipals.