Efecte de la sequera
La Generalitat es planteja buidar el pantà de Sau i deixar-lo sense aigua
L’ACA també estudia retirar la fauna de l’embassament i adverteix de possibles restriccions si no plou a la primavera i la tardor
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha reconegut que la Generalitat es planteja buidar totalment el pantà de Sau. En una entrevista a RAC-1, Reyes ha justificat que l’embassament té uns nivells de reserva d’aigua tan baixos que, amb l’arribada de la calor, podria entrar en contacte amb el fang del fons, espessir-se i convertir-se en aigua de mala qualitat, no apta per potabilitzar-la.
El pantà de Sau ha sigut una imatge freqüent els últims mesos, a mesura que la sequera ha fet caure les reserves d’aigua: el descens és notori a Sau, i ha provocat que l’església submergida del poble de Sant Romà de Sau hagi tornat a ser visible i un focus de visites per a curiosos. Reyes ha explicat que l’ACA estudia «accelerar el traspàs» de l’aigua de Sau al pantà de Susqueda, per garantir la qualitat de l’aigua i la supervivència de la fauna que habita en aquest pantà.
L’ACA es planteja buidar entre 15 i 20 hectòmetres d’aigua del pantà de Sau i deixar-ne uns 10, així com retirar la fauna de l’embassament. Hi ha «unes 20 o 30 tones de peixos exòtics que no pertanyen a la biodiversitat d’aquest àmbit», i traslladar-los a altres espais.
Situació crítica
Notícies relacionadesReyes també ha avisat que des de l’ACA tenen «dubtes de si està garantit fins a finals d’any» el proveïment ininterromput d’aigua potable a les zones metropolitanes si no plou a la primavera i la tardor. Ha alertat que la situació és crítica i, segons les seves dades, es necessiten de tres a quatre mesos de pluja intensa «per recuperar i tornar a un estat de normalitat i de prealerta a Catalunya, que fa 29 mesos que acumula pluges per sota de la mitjana».
Per això, si no plou a la primavera i la tardor, Catalunya «podria tenir dificultats o restriccions i limitacions a finals d’any». Per evitar-ho, el Govern estudia restriccions d’aigua en tots els àmbits, també al domèstic i l’urbà, com la destinada a la neteja de carrers i al reg de jardins municipals.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia