Conflicte a l’hospital
Un mosso acusa un metge de Terrassa de mentir per portar-lo a la presó
El policia ha guanyat un judici i una investigació d’assumptes interns gràcies a un àudio que desmenteix la versió del facultatiu
Un agent dels Mossos d’Esquadra ha denunciat un metge de l’Hospital de Terrassa. El policia acusa el sanitari, que exerceix de coordinador al centre mèdic, d’intentar portar-lo a la presó, primer, i de mirar que perdés la feina, després, a l’«inventar» que l’agent l’havia amenaçat i coaccionat durant una discussió mantinguda en un despatx del Consorci Sanitari de Terrassa el març del 2021.
La denúncia del policia, que ha presentat en un jutjat de Terrassa, arriba després que la causa judicial i la investigació d’assumptes interns de la policia catalana, armades totes dues amb declaracions suposadament falses, s’hagin arxivat.
El conflicte entre tots dos és complex i, segons el policia, l’ha sotmès a una pressió que ha acabat alterant-lo emocionalment fins al punt d’impedir que continuï treballant. Actualment es troba de baixa mèdica.
Accident de trànsit
A finals del 2020, l’agent va tenir un accident de trànsit. Va ser envestit per un turisme mentre circulava amb motocicleta. Segons la seva versió, va patir una lesió a l’esquena, concretament a la zona escapular. Va acudir a l’hospital i allà un doctor, que el va atendre sense examinar-lo, el va derivar a una fisioterapeuta, que el va tractar en diverses sessions. El doctor, després de finalitzar aquestes sessions, el va atendre de nou i el policia li va remarcar que la lesió a l’espatlla dreta persistia. El metge, que segons l’agent va llegir en veu alta les conclusions de la fisioterapeuta que l’havia tractat i que deixaven per escrit que efectivament hi havia una lesió a la zona escapular, va considerar que es tractava d’un dolor residual que continuava sense merèixer un examen físic, ni tampoc cap prova mèdica.
El policia va acudir al traumatòleg de la seva mútua privada, que sí que el va examinar i va decidir practicar dues proves radiològiques. Totes dues van confirmar l’existència de la lesió. L’agent va ser intervingut quirúrgicament a l’inici de la primavera del 2021. Dues setmanes després, amb el braç encara amb el cabestrell i molest per no haver rebut l’atenció mèdica que havia reclamat, va acudir a una reunió amb el coordinador de l’Hospital de Terrassa, a qui ara ha denunciat. Sobretot, remarca a aquest diari, el que volia llavors era que li entreguessin l’informe de la fisioterapeuta en el qual aquesta professional sí que havia conclòs l’existència de la lesió, perquè el necessitava per cobrar la indemnització de l’accident de trànsit. Però el policia i el coordinador mèdic es van embrancar en una discussió.
La discussió
El policia va gravar la conversa que va mantenir aquell dia amb el coordinador. Durant aquesta discussió, l’agent, que es mostra nerviós i aixeca la veu en alguns instants, demana que se li entregui l’informe de la fisioterapeuta i el coordinador, que es troba acompanyat per un auxiliar, truca a una vigilant de seguretat.
El policia acaba disculpant-se pel to fet servir a causa de la frustració que li ha provocat aquest cas i accepta marxar amb la promesa que el coordinador li farà arribar per correu la informació que demana. En lloc d’aquest correu, el que rep l’endemà l’agent és una trucada dels Mossos, que li comuniquen que el coordinador mèdic l’ha denunciat. La denúncia és per un delicte de coaccions. Però, abans que se celebri el judici, l’advocat que representa el metge demana que s’investigui també el policia per un delicte de falsedat documental i d’atemptat contra agent de l’autoritat. La suma d’aquests delictes, en cas de condemna, haurien portat el policia a la presó.
L’àudio
Després d’aquella petició, el coordinador mèdic es va retirar de la causa, que va seguir en marxa amb la fiscalia. L’advocat del policia va presentar un recurs en el qual, aportant la transcripció de l’àudio, mostrava que les declaracions del metge, l’auxiliar i la vigilant distaven del que havia passat realment. No era veritat que l’agent hagués utilitzat la seva condició de membre dels Mossos, ni que s’hagués comportat amb violència –colpejant la taula o aproximant el seu rostre al d’ells–, ni que hagués exclamat frases com: «¡D’aquí no se’n va ningú fins que no reflectiu en l’informe el que jo vull que hi posi!» o «¡Això no quedarà així!».
A finals del 2021, el jutjat de Terrassa va arxivar la causa. Però després es va activar la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos. I el coordinador mèdic, malgrat que s’havia retirat de la causa judicial, va tornar a declarar, amb matisos, en els mateixos termes que en la seva denúncia policial. Després de prendre-li declaració, a ell i també a l’auxiliar i la vigilant, la DAI va obrir una investigació que podria comportar per al policia la pèrdua de lloc de treball i la suspensió temporal de sou i feina. Per segona vegada, l’àudio va tornar a acreditar que les declaracions dels sanitaris no s’ajustaven als fets i la investigació interna també es va arxivar.
«A mi tot això m’ha afectat a nivell personal», explica el policia, que remarca que esbrinar que la DAI el tornava a investigar després que s’arxivés la causa judicial, el setembre del 2022, el va enfonsar psicològicament i encara no ha pogut reincorporar-se a la feina. Per aquest motiu, ara ha presentat una denúncia contra el coordinador, l’auxiliar i la vigilant, que culpa d’haver-lo denunciat falsament i d’haver mentit a la DAI per fer-li mal en lloc d’assumir que amb la seva lesió l’hospital va cometre una negligència mèdica. «Sense l’àudio, hauria acabat a la presó o perdent la feina», assegura.
Notícies relacionadesLa denúncia del policia va ser presentada al jutjat el 30 de gener i encara no ha sigut acceptada a tràmit.
Contactat per aquest diari, l’Hospital de Terrassa ha declinat fer declaracions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín