Rècord Guiness
La dona més gran del món, la superàvia catalana Maria Branyas, fa 116 anys
«Soc vella, molt vella, però no idiota», així de contundent es defineix l’àvia al seu compte de Twitter
Maria Branyas ha sobreviscut a dues guerres mundials i una Guerra Civil, al franquisme i a la pandèmia. Des del gener és la persona més gran del món arran de la mort de la monja francesa Lucile Randon, als 118 anys i 340 dies. Aquest dissabte, a més, la coneguda com la superàvia catalana està de celebració: fa 116 anys.
Nascuda el 4 de març de 1907 a San Francisco, Branyas encapçala la classificació que elabora el Grup d’Investigació Gereontològica del Guinness dels Rècords sobre les persones més velles del planeta. La dona fa 22 anys que viu a la residència Santa Maria del Tura d’Olot (Girona), després d’haver viscut els principals fets històrics del segle XX i tots els d’aquest segle XXI.
Branyas es manté allunyada del focus mediàtic des de fa temps per preservar la seva tranquil·litat, però, de comú acord amb la seva família i els responsables del centre on resideix, utilitza per comunicar-se un compte a Twitter. «Soc vella, molt vella, però no idiota», així de contundent es defineix al perfil anomenat ‘Super Àvia Catalana’, creat al desembre del 2019, quan tenia 112 anys.
A la xarxa social supera els 10.000 seguidors i, amb l’ajuda de les persones del seu entorn més pròxim, dona curs a pensaments sobre la seva realitat o l’actualitat des de la perspectiva que li donen els anys. Avui no ha sigut una excepció i ha citat el poeta i periodista txec Jaroslav Seifert per commemorar l’efemèride que suposa bufar 116 espelmes.
Una vida fascinant
«He hagut d’arribar a edat avançada per aprendre a apreciar el silenci. En el silenci apareixen senyals emocionats i a les cruïlles de la memòria detectes noms que el temps pretenia ofegar», ha tuitejat junt amb una foto d’un diari que ha escrit un article sobre ella amb motiu del seu aniversari.
Filla d’un periodista de Pamplona que va creuar l’Atlàntic per ser responsable de la revista ‘Mercurio’. La dona va tornar amb la seva família a Espanya durant la Primera Guerra Mundial. Ha viscut a Barcelona, a Girona i als municipis gironins de Banyoles, Calonge i Sant Antoni i Palol de Revardit.
Va ser mare de tres fills i té besnets. Un d’ells va manifestar al gener l’alegria que sentia pel rècord de Branyas. «Només vull dir que la meva besàvia és ara mateix la persona més gran del món... Heavy», va tuitejar Albert Raventós. Sí que és fort, sí. A més, l’àvia ha copat els titulars des d’abans de convertir-se en la persona més gran del món. Al maig del 2020, l’àvia, que llavors tenia 113 anys, ja era la dona més gran d’Espanya. A més, es va convertir en la persona de més edat que va superar el coronavirus al nostre país el 2020.
Bon dia, món. Avui compleixo 116 anys. Com diu Jaroslav Seifert:
— Super Àvia Catalana (@MariaBranyas112) 4 de marzo de 2023
"He hagut d'arribar a edat
avançada
per aprendre a estimar el
silenci...
En el silenci apareixen
senyals emocionats
i a les cruïlles de la
memòria
detectes noms”
que el temps pretenia
ofegar". pic.twitter.com/ldYHBJVYky
Vuit dones ocupen el ‘top ten’ de persones longeves vives
Notícies relacionadesBranyas lidera la llista de persones vives més longeves del món amb 116 anys, però la segueixen en aquesta classificació altres avis admirables. En concret, la japonesa Fusa Tatsumi va néixer 52 dies després que ella. El tercer lloc d’aquest carinyós rànquing l’ocupa la nord-americana Edie Ceccarelli, que va néixer al febrer de 1908.
Les vuit primeres posicions corresponen a dones, de les quals tres són japoneses, tres dels Estats Units, una brasilera i l’espanyola. El primer home que apareix ocupa la novena plaça i és el veneçolà Juan Vicente Pérez, nascut el 27 de maig de 1909.