Coronavirus
La covid perd letalitat després de segar prop de 30.000 vides en tres anys a Catalunya
La vacunació i la reducció de la incidència han anat reduint la taxa de mortalitat
El coronavirus que va desembarcar el 2020 a Catalunya ha deixat una factura de prop de 29.382 defuncions en tres anys, si bé la vacunació i la reducció de la incidència ha anat minimitzant una mortalitat que, com passa amb altres virus, probablement continuï existint, tot i que en menor mesura.
Evolució a Catalunya
El 6 de març del 2020, una dona anomenada Rosalía va morir a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona (Barcelona) per coronavirus i es va convertir en la primera víctima mortal de la pandèmia a Catalunya.
Tenia 87 anys, cap vincle amb Itàlia –llavors principal focus europeu de covid– ni amb la ciutat xinesa de Wuhan –on es va originar la pandèmia– i un conjunt de patologies prèvies que amb prou feines feien sospitar que estigués infectada per covid-19.
Des d’aquell moment, el Registre de Mortalitat del Departament de Salut, que inclou les notificacions d’empreses de serveis funeraris, va comptabilitzar fins al 31 de desembre del 2022 un total de 29.382 morts relacionades amb la covid.
Seguint les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquestes defuncions són de persones infectades amb el SARS-CoV-2, bé perquè aquesta va ser la causa bàsica de la seva mort (van morir per covid) o una causa contribuent a la defunció (amb covid), ha indicat el Departament de Salut.
Aquestes 29.382 morts representen el 0,38% de la població catalana i equivalen a tots els habitants de Sitges (Barcelona).
Gairebé la meitat de les morts es van concentrar el 2020, any en què encara no hi havia vacuna i es van registrar 15.909 morts, a parts iguals entre dones (7.986) i homes (7.923).
El virus va arrossegar especialment persones grans, moltes d’elles als geriàtrics, on es van registrar més de 4.000 morts.
En la primera onada hi va haver jornades amb xifres esgarrifoses: entre el 16 de març i el 14 d’abril del 2020 hi va haver més de 300 morts diaris a Catalunya, amb un pic rècord de 417 el 30 de març.
La vacunació redueix la mortalitat
L’arribada de la vacunació en els últims compassos del 2020 va donar esperança al nou any, en què els resultats d’una investigació científica d’una celeritat sense precedents va salvar milers de vides.
El 2021 va ser, doncs, l’any de la campanya de vacunació massiva de la població, però com que es va haver de fer de manera progressiva, encara va registrar xifres elevades de covid, especialment durant la tercera onada de principis d’any, quan es va arribar a un pic de 94 morts al dia el 5 de gener d’aquell any.
A finals d’aquell any es van comptabilitzar unes 10.000 defuncions, una xifra alta però substancialment inferior a la del 2020, mentre que el 2022 la caiguda va ser molt més pronunciada, quedant-se en unes 3.000.
Notícies relacionadesLa covid ja s’ha instal·lat com un virus més entre la societat i, com passa amb la grip, probablement seguirà causant morts anualment, però difícilment amb el protagonisme que va tenir altres anys.
L’estiu passat, Catalunya va registrar un excés de mortalitat d’un 15% (quan les defuncions per qualsevol causa són superiors al que és esperable per a un període de temps) i, segons un estudi que va fer a posteriori el Departament de Salut de la Generalitat, aquest increment va ser més atribuïble a les altes temperatures que a infeccions respiratòries agudes com la covid.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Duo atòmic Las Grecas, 50 anys d’una revolució flamenca
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’