Dia de les Dones

8-M | El feminisme espera tornar a tenyir de lila el carrer, com abans de la pandèmia

  • A Barcelona hi haurà una marxa unitària, però a Madrid dues manifestacions exhibiran les diferències entorn de la prostitució, la llei del ‘sí és sí’ i la llei trans

  • 8-M: últimes notícies sobre els actes i manifestacions per al Dia de la Dona a Barcelona i Catalunya, en directe

8-M | El feminisme espera tornar a tenyir de lila el carrer, com abans de la pandèmia

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Per primera vegada en els últims tres anys, aquest 8 de març, Dia de la Dona, es podrà reivindicar la igualtat entre homes i dones sense cap tipus de restricció o sense portar mascareta. Per això, el moviment feminista espera tornar a tenyir el carrer de lila i que milers de persones desbordin els actes previstos, com va passar el 2018, quan Espanya es va convertir en un referent al convocar la primera vaga feminista. L’any següent, el 2019, el feminisme va tornar a marcar una fita de mobilització, rècord que els col·lectius aspiren a superar aquest any de tornada a la ‘normalitat’ després de la pandèmia.

Fidel al seu estil, el moviment, divers i plural des dels seus inicis, ha programat més d’un miler d’actes, concentracions i manifestacions arreu d’Espanya. A Catalunya hi haurà manifestacions a cadascuna de les capitals de província i l’acte central serà l’organitzat per l’Assemblea 8-M Barcelona, que convoca la seva tradicional manifestació sota el lema ‘Vaga feminista contra el sistema cisheteropatriarcal, racista i capitalista’ a les 18.30 hores des de la plaça Universitat. Aquest col·lectiu crida les catalanes a tornar a portar a terme una vaga de cures, de consum, estudiantil i laboral, davant «el context de crisi social i econòmica» que viuen les dones, lesbianes i trans que es troben «al centre de la privatització, les retallades i les violències».

A Madrid, en canvi, no hi ha convocada cap vaga a l’estil de la del 2018 i, per segon any consecutiu, hi haurà dues marxes. La majoritària serà, previsiblement, l’organitzada des de fa dècades per la Comissió 8-M, sota el lema ‘Som el crit necessari, el feminisme ho està canviant tot’. A aquesta manifestació hi acudiran desenes d’associacions i sindicats, així com representants del PSOE i Unides Podem, entre les quals la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

La Comissió 8-M defensa la llei trans, no veu necessari reformar la ‘llei sí és sí’ i no ha adoptat una postura unitària sobre la prostitució perquè en el seu si hi ha abolicionistes i regulacionistes. Aquests postulats estan molt més pròxims a Unides Podem que al PSOE, que va intentar limitar l’autodeterminació de gènere en els menors que afavoreix la ‘llei trans’, ha presentat una iniciativa per abolir la prostitució i una altra per reformar la llei de llibertat sexual, encaminada a evitar, en el futur, les rebaixes de pena als violadors.

Dimissió de Montero

Notícies relacionades

Tot i així, els socialistes han decidit que continuaran participant en la tradicional manifestació multitudinària, tot i que algunes de les seves dirigents comparteixen els postulats que defensa el Moviment Feminista de Madrid que, per segon any, farà una marxa diferenciada en què s’exigirà la dimissió de Montero, però també la reprovació del president del Govern, Pedro Sánchez, per no impedir l’aprovació de la ‘llei trans’, la llei del ‘només sí és sí’ i haver deixat en un calaix la iniciativa per abolir la prostitució. El PP secundarà aquesta protesta malgrat que inclou en el seu manifest crítiques a les polítiques d’igualtat de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

El problema és que les dues manifestacions partiran de la Glorieta de Atocha, amb només mitja hora de diferència, així que possiblement moltes persones en secundaran una de les dues, sense saber que són diferents o què defensa cadascuna. L’any passat, la primera vegada que es va produir la divisió en dues marxes, el recorregut va ser diferent.