Tragèdia al Bages

Rescatats els cossos dels tres geòlegs morts a la mina de Súria

Els morts, estudiants de la UPC i la UB, feien una inspecció rutinària quan s’ha desprès una llosa de grans dimensions

Una investigació haurà de determinar ara les causes de l’accident a l’explotació, que havia superat l’última inspecció feia tres setmanes

  • Multimèdia | Accident mortal a la mina de Súria: així són els túnels on han mort tres persones

  • La mina de Cabanasses a Súria: una instal·lació acabada de renovar amb una inversió de 100 milions d’euros

  • Aquí és on s’ha produït la tragèdia a la mina de Súria | MAPA

  • ¿Què és la potassa i per a què serveix la sal mineral que s’extreu a la mina de Súria

4
Es llegeix en minuts

La localitat minera de Súria, al Bages, està de dol. La tragèdia ha tingut lloc aquest dijous de bon matí. Tres joves geòlegs van morir a la mina de Cabanasses després que els caigués a sobre part del sostre de la galeria que estaven inspeccionant en unes tasques rutinàries de seguretat.

Les víctimes són Òscar Molina, de Sant Joan de Vilatorrada, Victoriano Pineda, d’Alacant i Daniel Álvarez, de Colòmbia. Molina i Álvarez, de 28 i 31 anys, eren estudiants de màster de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de la UPC a Manresa, mentre que Pineda, de 29, feia un doctorat de Geologia a la Universitat de Barcelona(UB). Feia pocs dies que aquest últim treballava a la mina, mentre que Molina amb prou feines feia sis mesos. Es tracta del pitjor accident a Cabassanes en 66 anys. L’ajuntament ha decretat dos dies de dol i l’empresa minera estarà tancada fins que se celebrin els funerals. La comunitat universitària està destrossada.

Els fets van tenir lloc quan els tres geòlegs estaven avaluant la seguretat d’una nova galeria situada al sector est de la mina. El torn anterior, la màquina número 30 havia perforat en aquesta direcció estenent les galeries de la mina. A primera hora del matí, com fan cada dia els professionals del departament de geologia de l’empresa, els tres geòlegs havien d’analitzar la seguretat del nou tram perforat per comprovar si era viable treballar-hi per començar a extreure potassa.

En aquests moments la màquina estava aturada i els miners esperaven poder treballar per assegurar la zona i començar a extreure material. Però mentre els geòlegs estaven fent aquesta tasca, una part del sostre va col·lapsar i els va caure a sobre una llosa (una roca del sostre de la galeria de grans dimensions), que els va atrapar. Des d’aquest moment es va activar l’alarma a la mina i es va ordenar l’evacuació de les prop de 200 persones que hi estaven treballant. 

Rescat complex

Tot i que al principi el Govern ja va informar de tres persones mortes, ICL i els serveis d’emergència van demanar prudència ja que encara no s’havia arribat fins al lloc dels fets. Els cossos no es van poder recuperar fins a les cinc de la tarda. «Ha sigut una operació complexa que ha requerit moltes hores perquè no volíem sumar més tragèdia en el procés de rescat. Per això hem hagut d’assegurar molt bé l’àrea abans d’accedir-hi i això ha requerit moltes hores de preparació», va explicar el conseller delegat d’Iberpotash, Patricio Chacana, sobre el dispositiu de rescat, que ha durat més de vuit hores. Ja de nit, els serveis funeraris es van emportar els cossos de les víctimes de les instal·lacions.

La mina va aturar la seva activitat en el moment dels fets i, quan ja es temia el pitjor, va fer tornar a casa tots els treballadors. De fet, l’activitat minera ha quedat completament aturada i no es reprendrà fins que se celebrin els funerals de les tres víctimes «tal com mana la tradició minera», va apuntar Chacana. El conseller delegat va afirmar que es reprendrà l’activitat de manera gradual per poder donar confiança i seguretat als treballadors després del fatídic accident.

Investigació en marxa

En un primer moment, van acudir els serveis de rescat de la mateixa empresa, però posteriorment es van incorporar dotacions dels Bombers i els Mossos d’Esquadra. També van accedir al recinte dos inspectors de Mines, que ara hauran de fer un informe per determinar què ha passat. I que enviarà «al jutjat que correspongui», segons ha explicat el conseller d’Empresa, Roger Torrent, que s’ha desplaçat fins a Súria, acompanyat del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Torrent ha assenyalat que la mina d’ICL se sotmetia a inspeccions periòdiques per part de tècnics del Departament d’Empresa i que «l’última va ser fa tres setmanes, al febrer» i es va saldar «sense cap expedient obert».

L’empresa també posarà en marxa una investigació interna per conèixer les causes de l’accident, tot i que Chaclana va descartar que es tractés d’un moviment de terra. «Això requereix una revisió i veure què més podem fer per evitar que es repeteixi aquesta situació. Volem entendre el que ha passat», va explicar. La investigació de l’empresa se sumarà a la que es farà per via judicial. En qualsevol cas, Chaclana va destacar que a nivell de seguretat la mina havia passat una revisió feia tres setmanes «sense observacions destacades» i va apuntar que els últims anys s’havia incrementat la presència de geòlegs professionals en la plantilla precisament per avaluar la seguretat de les zones i galeries on havien de començar a treballar els miners.

Notícies relacionades

El d’aquest dijous és el primer accident mortal amb tres víctimes a la mina de Súria des del novembre de 1956, fa 66 anys. Llavors van morir tres treballadors mentre construïen un dels pous de Cabanasses, precisament on va passar l’accident aquest dijous.

Els miners són conscients del risc que comporta la seva professió. «Quan treballes en una mina, saps quan entres però no si en sortiràs», deia Antonio Izquierdo, un treballador subcontractat de la mina de Súria que actualment està de baixa. Un altre empleat, aquest en actiu, Carlos Arnaldo, apuntava que «la mina de vegades no avisa». Tots dos, veterans, coincidien: «Per moltes vegades que passi, no ens hi acostumarem mai».