Votació parlamentària
Aprovada la llei que posarà un límit a les taxes universitàries: així és la LOSU
El Congrés dels Diputats ratifica definitivament la norma, que permetrà les microformacions i reduirà la temporalitat del professorat
La nova llei, que posarà un límit al preu de les matrícules, permetrà la microformació (també per a adults que no tinguin títol però que acreditin les seves competències professionals), reduirà la precarietat del professorat, acotarà el mandat del rectorat i donarà autonomia a les agències autonòmiques de qualitat, ha superat avui el seu últim tràmit parlamentari: la votació i aprovació definitiva al Congrés dels Diputats per 182 vots a favor (PSOE, Unides Podem, ERC i PNB), 157 en contra (PP, Ciutadans, Vox i Grup Mixt) i 8 abstencions (Bildu).
La LOSU (Llei orgànica del sistema universitari) serà la tercera norma universitària de la democràcia. Substituirà la LOU, una norma aprovada fa més de 20 anys, quan amb prou feines hi havia competències autonòmiques en matèria d’estudis superiors. Pensada per avançar cap a un horitzó (molt llunyà) d’universitat gratuïta, la llei manca de memòria econòmica, però té un compromís ferm d’augment del finançament públic per als estudis superiors (1% del PIB en els pròxims anys). La normativa entrarà en vigor ben aviat, 20 dies després de publicar-se en el BOE. No obstant, per a tot el que té a veure amb el professorat i la seva estabilitat laboral, l’aplicació s’ajornarà fins al curs 2025-2026.
Límit a les taxes
La LOSU estableix que els preus públics de les matrícules només es podran contenir o reduir progressivament, una decisió que correspondrà a les comunitats autònomes. Fins ara, el model anterior permetia la possibilitat de poder posar un preu màxim sense límit a la Conferència General de Política Universitària.
La llei oferirà formació (i microformació) als estudiants al llarg de la vida. Matricular-se en una facultat no només serà possible amb un títol acadèmic (batxillerat i selectivitat), sinó que també s’obre la porta als professionals amb experiència acreditada en un camp laboral i amb competència acreditada oficialment, un model que també està en vigor per a l’FP.
Combatre la temporalitat
En el curs 2025-2026, la temporalitat del professorat quedarà reduïda a un 8% (en lloc del 40% actual): docents visitants, distingits i substituts. Mentrestant, els docents associats (professionals amb experiència «rellevant» en l’assignatura que imparteixen) tindran contracte indefinit en lloc de temporal i el seu horari baixarà de 180 hores lectives a 120. La moratòria especifica que els associats no hauran de canviar el seu règim fins a 2024 per no distorsionar la realitat laboral de les facultats.
El nombre d’associats a tot Espanya és elevat i pot arribar als 30.000 (aproximadament, el 40% del total). Es tracta de professionals que tenen altres feines fora del campus i els seus contractes són renovats cada any. No obstant, aquest article de la llei ha causat irritació entre aquests docents, i alguns s’han sumat a una vaga.
L’accés a la carrera docent es farà amb la figura d’ajudant doctor, que tindrà un contracte de sis anys (en lloc de cinc) com a pas previ a l’estabilització a través de les figures de titular d’universitat o permanent laboral.
Aturada i col·legis majors
Per primera vegada, es reconeixerà el dret a l’aturada acadèmica per als estudiants (no es diu vaga perquè no són treballadors), una pràctica habitual entre els estudiants, però que, curiosament, no està recollida en els estatuts de moltes facultats.
Els col·legis majors que segreguen per sexe no podran estar adscrits a una universitat pública. El canvi es deu al que va passar aquest any al col·legi major masculí Elías Ahuja de Madrid, on els estudiants cridaven a les alumnes de l’escola femenina situada davant: «Putes, sortiu dels vostres caus, sou unes nimfòmanes. Follareu totes a la ‘capea’».
Debats en els claustres
Un dels punts que més rebombori ha generat és el que capacita els claustres per a «analitzar i debatre temes d’especial transcendència». Advertint que podria passar una cosa semblant al que va passar als campus catalans el 2019, més de mil professors universitaris van firmar una carta dirigida a senadors i diputats perquè la nova llei consagri «la neutralitat política i ideològica» dels claustres. L’article desencadena posicions trobades als campus.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034