Commoció al Bages
L’accident de la mina de Súria no es podia preveure, segons els representants sindicals
Asseguren que no hi va haver errors de comunicació i que res indicava que hi hagués risc de despreniment
Encara commocionats per l’accident a la mina de Cabanasses de Súria que va segar la vida de tres geòlegs dijous, representants sindicals asseguren que el despreniment del llis que va atrapar els joves Oscar Molina, de Sant Joan de Vilatorrada; Victoriano Pineda, d’Alacant, i Daniel Álvarez, de Colòmbia, no podia preveure’s perquè res feia indicar que es podia produir un despreniment a la zona. Els treballadors de les mines consultats per ‘Regió7’, diari del grup Prensa Ibérica a què també pertany EL PERIÓDICO, recorden que a la mina «sempre hi ha riscos» i lamenten la tragèdia.
El president del comitè d’empresa d’ICL, David Sibila, ha explicat aquest divendres a aquest diari que creu que no es va produir cap error de comunicació entre els treballadors i que res feia pensar que a la zona on estaven treballant els geòlegs hi hagués risc de despreniment. En aquest sentit destaca que ningú entra en una zona considerada perillosa. De fet, els tres geòlegs eren els encarregats de realitzar una avaluació de la zona per indicar als miners on excavar per obtenir el material de forma segura.
«No es va poder preveure, va ser de sobte», ha assegurat Ángel Garrido, el secretari d’acció sindical d’Usoc, sindicat majoritari a la mina. En aquest sentit, Garrido ha explicat que l’accident es va produir a l’inici d’una nova galeria, en un lloc conegut pels miners com a balcó. «Era una zona nova i el comitè de salut laboral, que és el que vetlla perquè es compleixin les normatives de seguretat, havia estat allà abans. Si haguessin vist que no era segur, no se’ls hauria deixat anar allà», apunta Garrido que afegeix que aquest tipus d’accidents «són el risc que es pren al treballar en una mina».
Sobre les causes del despreniment, diu que és possible que no es veiés cap fractura a simple vista ja que podria ser subterrània. En qualsevol cas, apunta que fins que no es facin les investigacions pertinents, no es podran conèixer les causes de l’accident. No obstant, assegura que no es podria haver evitat ja que «actualment no hi ha cap manera de preveure-ho. Sobre si hi podria haver hagut algun error en la comunicació, ell diu que es va seguir el procediment habitual i que, de fet, ningú ha d’avisar-los si un lloc és segur o no ja que eren ells els que havien d’avaluar la zona. «Des de l’últim accident mortal fa 10 anys ha millorat molt la seguretat a la mina i els companys del comitè de salut laboral no en deixen passar ni una. Si fa falta parar la mina, s’atura, i l’empresa ho sap. Perquè això ho tenim molt clar, primer és la seguretat dels treballadors i després els beneficis de l’empresa», ha dit Garrido.
En una atenció a mitjans després del minut de silenci celebrat aquest migdia a Súria, el president del comitè ha assegurat que «no és el dia de treure valoracions de l’accident. Avui és dia de recordar i homenatjar els nostres companys». El mateix comitè ha emès un comunicat en el qual traslladen el condol als familiars i amics de les víctimes i asseguren que estaran atents a les diferents investigacions que s’estan portant a terme. Serà llavors quan faran valoracions sobre els fets i, si fos necessari, exigiran responsabilitats en cas que s’hagi produït alguna irregularitat.
Aquest diumenge es faran els funerals de Molina i d’Álvarez, mentre que el de Pineda se celebrarà a Alacant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Bages Accidents laborals UPC - Universitat Politècnica de Catalunya Universitat de Barcelona (UB) Empreses