Treballadors cremats
Ansietat, estrès i cansament: l’impacte mental que castiga els professionals de la ciberseguretat
Cada dia les pimes espanyoles reben 40.000 ciberatacs: els experts que treballen per contenir-los denuncien la càrrega de la professió
Diumenge, un ciberatac va paralitzar completament l’Hospital Clínic de Barcelona. L’agressió informàtica no només va obligar a desprogramar fins a 3.000 consultes externes i 150 cirurgies, sinó que també podria haver suposat el robatori de recerques punteres del centre, però, també, d’informació financera i mèdica crucial dels empleats i pacients.
El segrest d’aquestes dades ha encès totes les alarmes, especialment entre l’equip informàtic del Clínic, que des de diumenge treballa a un ritme frenètic per restaurar el sistema i minimitzar els danys. Fonts pròximes a ells assenyalen a EL PERIÓDICO que estan «saturats», que dormen tres hores al dia i que no tenen temps ni per mirar el mòbil ni per estar amb les famílies.
Aquesta situació no és anecdòtica, sinó un quist crònic que afecta els experts en ciberseguretat. «Som com els porters de futbol: si atures l’amenaça és que estàs fent la teva feina, però si t’ho marquen tot és culpa teva», explica l’Álex, que va abandonar la professió el 2019 després d’anys de frustració. «Els dolents només han de guanyar una vegada. Tu has de guanyar-les totes», afegeix Jorge Louzao, ‘hacker’ ètic amb 24 anys d’experiència.
«Alerta perpètua»
El 94% de les empreses espanyoles van rebre almenys un ciberatac durant el 2022, segons un estudi recent de la consultora Deloitte. Això converteix Espanya en el tercer país del món més afectat per agressions informàtiques. Només les pimes reben fins a 40.000 atacs al dia, segons Datos 101. Una incessant onada de problemes que obliga els treballadors a estar «en alerta perpètua».
Darrere d’aquestes xifres hi ha persones. Moltes acaben renunciant a la seva vida personal per respondre a les exigències de la feina. «Recordo ser a Aquadiver i haver de deixar el meu marit i els meus fills amb el banyador perquè havia de resoldre una crisi», explica Selva Orejón, directora executiva de la firma de ciberinvestigació onBRANDING. «No conec ningú que no hagi abandonat les vacances amb la seva família per treballar».
«No conec ningú que no hagi abandonat les vacances amb la seva família per treballar»
Selva Orejón, directora executiva d’onBRANDING
Els experts consultats per EL PERIÓDICO asseguren que han sigut addictes a la feina i que han allargat les jornades fins a les 15 hores diàries. «Vaig arribar al punt que estava sopant amb el meu germà, em va dir que seria pare i ni me n’assabentava perquè estava amb el portàtil», confessa el tècnic Pere Alcoberro. «No me’n vaig adonar fins que el meu pare em va dir, just abans de morir, que havia perdut el temps. No he fet res més que treballar».
Aquest problema, apunten, també es deu a l’autoexigència imposada per aquest elevat volum de ciberatacs. «Comences a treballar els caps de setmana per complir els objectius del projecte i encara així no pots. Fins i tot em vaig canviar de pis per ser més a prop de la feina», afegeix l’Álex. El Jorge portava «sempre» una maleta al cotxe «per si havia d’anar-me’n a treballar a un altre país» i el Pere s’imposava uns ritmes que van fer que renyés companys «perquè volien anar a buscar els fills al col·le»
Poca inversió, mala direcció
Aquesta exposició, denuncien, també es deu a la falta d’inversió en els equips de ciberseguretat. «Hi ha llocs brutalment mal pagats en què els júniors fan la feina dels sèniors», explica Bruno Pérez Juncà, pèrit judicial informàtic forense. «Et menges els problemes dels altres, els salves el cul i a més no et compensa, ni econòmicament ni amb agraïments».
«El meu germà em va dir que seria pare i no me’n vaig assabentar perquè estava amb el portàtil»
Pere Alcoberro, tècnic arquitecte ‘cloud’
Neutralitzar agressions informàtiques no és pas una tasca senzilla. I menys encara si la direcció no hi ajuda. «Hi ha molts caps que no són tècnics en ciberseguretat, sinó càrrecs polítics que imposen perspectives no compatibles amb la realitat. Això ens feia acceptar problemes impossibles que a sobre eren culpa teva», denuncia l’Álex. «Les administracions s’aprofiten de la vocació de molts professionals, perquè sense vocació és impossible aguantar», afegeix Orejón.
Aquesta mala gestió passa tant a l’Administració pública com a l’empresa privada. «Quan estàs compromès amb clients grans el control que tenen sobre tu és molt elevat», lamenta l’Álex. «La teva empresa no et defensa i cedeix davant els interessos del client».
Malalties mentals
En molts casos, aquesta angoixa es tradueix en la salut mental i física dels professionals de la ciberseguretat. Cada nova crisi deteriora el seu estat i accentua el ‘burnout’, un trastorn mental derivat de l’estrès crònic que l’OMS ja reconeix. «Necessitava ajuda professional i vaig acabar hospitalitzat amb diabetis», explica Louzao. La somatització de l’estrès és un fet comú en el sector. «Fa un any vaig tenir un atac de vertigen que em va deixar bloquejat», assegura Pérez Juncà, que també havia tingut crisis d’ansietat. «Pots estar molt preparat tècnicament, però de vegades la part humana et supera».
«Necessitava ajuda professional i vaig acabar hospitalitzat amb diabetis»
Jorge Louzao, ‘hacker’ ètic
Aquests ritmes estressants van cremar tant Louzao que va decidir passar a treballar per a una multinacional, cosa que li ha permès una feina més relaxada. «He passat de tenir caps que pensaven que fent unes birres els divendres deixaves de tenir estrès a comptar amb suport psicològic i limitar el meu horari», assegura.
Altres professionals coincideixen que la cultura laboral de les grans empreses és més sana. «Podem dotar els nostres equips amb el personal necessari [...] la falta d’inversió en altres empreses obliga a fer que els treballadors estiguin al màxim», afegeix Miguel López, director general a Espanya de la companyia nord-americana Barracuda Networks.
L’augment dels ciberatacs i els problemes de salut derivats estan fent que aquesta cultura de la cura guanyi pes en el sector. Sense anar gaire més lluny, la firma catalana onBRANDING, amb set empleats, ja té un terapeuta per recolzar-los. «A poc a poc creix la consciència», assegura Pérez Juncà. «Anem a millor».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034