Desinformació entre els joves

«Tenir sexe dempeus evita l’embaràs»: alerta mèdica per les ‘fake news’ sexuals

  • Les xarxes estan incrementant la desinformació entre els joves i els ginecòlegs obren una web per desmuntar notícies falses

«Tenir sexe dempeus evita l’embaràs»: alerta mèdica per les ‘fake news’ sexuals

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

¿Puc quedar-me embarassada si em rento la vagina després de l’ejaculació?, ¿puc quedar-me embarassada si tinc relacions sexuals dempeus? Tot i que sembli que està superat, aquestes i altres preguntes continuen arribant, en ple segle XXI, a les consultes dels metges i als centres d’orientació perquè persisteixen les creences errònies sobre l’anticoncepció. I els mites i la desinformació estan augmentant segons creix l’ús de les xarxes socials.

«De vegades als joves els arriba més que una ‘youtubera’ expliqui que li ha anat malament amb una determinada píndola que no pas la informació científica que comuniquem els metges», exemplifica Abel Renuncio Roba, vocal de la Societat Espanyola de Contracepció (SEC).

Aquesta entitat, que agrupa sanitaris especialistes en salut sexual i reproductiva després de comprovar que les malalties de transmissió sexual s’han disparat en els últims anys i que hi està havent un lleuger repunt del nombre d’avortaments, ha decidit fer un pas endavant i obrir una web (www.enanticoncepcionvivetuvida.es) en la qual ofereix una informació rigorosa sobre anticoncepció, fomenta el seu ús i desmunta les principals notícies falses.

Educació sexual

Així mateix, ha posat en marxa una campanya perquè el Govern compleixi amb la llei de salut sexual i reproductiva, més coneguda com llei de l’avortament, i una vegada per totes introdueixi l’educació afectiu sexual reglada en el currículum escolar. La primera llei de l’avortament ja esmentava la necessitat de promoure l’educació sexual, però no s’ha complert –els continguts s’imparteixen de manera irregular, aleatòria i inconsistent– i la reforma recentment aprovada estableix que s’ha d’impartir de manera reglada i transversal en totes les etapes educatives, adaptada a l’alumnat i contribuint al seu desenvolupament integral.

Per això la SEC apressa el Govern a posar en marxa un equip multidisciplinari en el qual participin els ministeris d’Educació, Sanitat i Igualtat, destinat a aprovar els continguts que s’han d’impartir, o que reuneixi el Consell Interterritorial i aprovi els continguts mínims, conscient que és un tema que provoca rebuig en una part de la societat i que serà «difícil d’arrencar, però cal fer els primers passos», segons emplaça el president de la Fundació Espanyola de Contracepció, José Gutiérrez Alés.

Violència de gènere

Segons la seva opinió, «no millorarà la salut sexual i reproductiva ni s’aturarà la xacra de la violència de gènere i altres manifestacions d’intolerància sense establir i garantir el desenvolupament de la llei, donant prioritat a l’educació sexual, perquè és la millor manera d’evitar embarassos no desitjats i les malalties de transmissió sexual».

Els números parlen per si sols. Les denúncies per delictes sexuals no paren d’augmentar i les que són comeses per menors s’han duplicat en els últims cinc anys. Les dades de la fiscalia indiquen que el 2021 es van interposar 2.625 denúncies per actes contra la llibertat sexual perpetrats per menors de 18 anys, el doble dels 1.271 procediments interposats cinc anys abans, el 2016.

Alhora, les malalties de transmissió sexual estan incrementant de tal manera que la Societat de Medicina d’Urgències i Emergències assenyala que ja constitueixen la segona causa de malaltia infecciosa a Europa, per darrere de les provocades per patògens respiratoris.

Les infeccions

I el creixement afecta sobretot les dones. Entre 2012 i 2019, malalties com la clamídia, la sífilis i la gonorrea han augmentat entre les dones un 1.073%, segons l’observatori de salut femenina Bloom.

Quant als avortaments, el 2021 se’n van produir 1.920 més que el 2020, amb 90.189 interrupcions d’embaràs voluntàries, 312 en menors de 15 anys. Les intervencions, no obstant, han baixat des que es va aprovar la llei de terminis el 2010, recentment reformada, però, segons la SEC, el balanç continua sent «insuficient».

El preservatiu

Notícies relacionades

Darrere de totes aquestes dades se situa l’absència o el mal ús dels mètodes anticonceptius a causa de la falta d’educació sexual a les escoles i instituts. Una recent enquesta de la Diputació de Barcelona sobre hàbits de salut realitzada entre alumnes de quart de l’ESO indica que només la meitat dels adolescents està «totalment d’acord» que el preservatiu s’ha d’utilitzar sempre.

Així mateix, l’última edició de l’enquesta bianual de la SEC corrobora que un 32% de les dones que utilitza el preservatiu per no quedar-se embarassada, admet que no utilitza l’utilitza sempre. Addueixen que prescindeixen del preservatiu, en ocasions, davant relacions imprevistes i un 19% perquè «es perd la sensibilitat» durant la relació. En consonància, un 24,9% de les enquestades reconeix que manté relacions sexuals sense mètode anticonceptiu amb bastanta freqüència. Finalment, el sondeig assenyala que l’edat mitjana d’inici de les relacions és de 18,3 anys, però s’ha anat avançant amb el pas del temps, de manera que la mitjana entre les dones de 20 anys és de 16,2 anys, en comparació amb els 19,7 de majors de 49 anys.