Drets vulnerats

Dos mesos i mig sense cobrar la prestació per paternitat: «No en tenim ni per a gasolina»

  • El Rubén va començar el segon tram del seu permís de paternitat el 9 de gener, i des d’aleshores ha cobrat menys de 150 euros (74 al gener i 74 al febrer)

  • Persones de diferents punts d’Espanya denuncien retards en el cobrament del permís, cosa que està portant famílies amb fills acabats de néixer a situacions complicades

A1-168861875.jpg

A1-168861875.jpg / JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La filla del Rubén va néixer el 22 de setembre. Va disposar de les primeres sis setmanes obligatòries de paternitat i tot va anar com la seda. Cap problema. Va tornar a l’institut –és professor de Formació Professional– amb la duresa intrínseca a la primera separació de la primogènita, però sense gaires drames; segons va pactar amb el centre, faria la segona part del permís, les 10 setmanes pendents, just després de les vacances de Nadal, del 9 de gener al 19 de març.

Els problemes van arribar a finals de gener. El dia 26 va rebre un ingrés de... 73,95 euros amb el nom de «pensió a curt termini». El 23 de febrer, un segon ingrés, l’últim fins ara, amb la mateixa pírrica quantitat. Després del primer ingrés, òbviament un error, va contactar amb la seguretat per intentar resoldre la situació, però la comunicació va ser «pràcticament impossible». «Truques i et posen un contestador que et diu que premis tal i qual..., fins que arribes al final i et diuen que ningú et pot atendre i que demanis una cita per a la qual no hi ha hora, i és impossible anar a l’oficina perquè es necessita una cita prèvia que no et donen», explica el docent, que el que pitjor porta és que no està podent disfrutar d’aquestes setmanes amb la seva família perquè no tenen diners.

«Tirar de targeta»

«Ens agradaria sortir i visitar llocs, però no en tenim ni per a gasolina», es lamenta aquest pare, que ha hagut de recórrer a la targeta de crèdit. 

La dona del Rubén és autònoma. La parella tenia una mica estalviat per a la seva baixa –es va incorporar al gener poques hores–, però comptaven, com és lògic, amb la prestació del Rubén que, de moment, no ha cobrat.

Quan intenten fer la gestió de forma telemàtica –no cal ni dir que ho estan intentant tot, per tots els mitjans– reben una resposta automàtica: «Té assignat el número X; procedirem a respondre-li al més aviat possible».

Fins a perdre el pis

I no són els únics en aquesta situació. «Ens vam posar amb la meva dona a mirar per internet i hem trobat grups de Facebook i Telegram de gent que està igual per tot Espanya.

«Gent que fins i tot és a punt de perdre el pis perquè si no paga el lloguer li rescindeixen el contracte», prossegueix el Rubén, a qui l’indigna que, segons l’OCU, la llei els empara. «Jo he hagut de parlar amb el banc per avisar dels impagaments, però ells poden estar tres mesos sense pagar i no passa res. Fins als 90 dies estan en termini, no pots ni denunciar», explica amb un comprensible enuig.

«Les factures no perdonen»

L’Eduardo, operari en una empresa química de Madrid, està en una situació molt similar a la del Rubén. Va agafar la segona part del seu permís paternal el 6 de gener i encara no ha cobrat ni un euro. En el seu cas, ni aquests 150 euros. «Fins i tot vaig pensar a renunciar al permís i incorporar-me abans a la feina perquè necessitava els diners. Truques i et diuen que ‘de seguida surt, de seguida surt’, però jo continuo sense cobrar, i les factures no perdonen», es lamenta.

Notícies relacionades

El cas de Nathalie Florez és una cosa diferent: es tracta del permís de maternitat. La seva filla va néixer el 31 de desembre i la Nathalie no va cobrar fins a finals de febrer. «No ho veig normal; et diuen que fins a 90 dies està dins el termini, però no pot ser que tinguis així famílies amb nens acabats de néixer, amb vacunes que has de pagar, bolquers... Ens ha generat un trastorn econòmic important en un moment en què hauríem d’estar pensant en la nostra filla... Estar tot el dia mirant el compte a veure si has cobrat és molt estressant», assenyala la mare, que explica històries per no dormir del grup d’afectats en què també hi ha el Rubén i l’Eduardo. «Hem arribat a fer un Bizum a una família per comprar llet», expliquen.

Fonts de la Seguretat Social neguen que hi hagi retards generalitzats. «Hi pot haver algun cas puntual», assenyalen.