Violència sexual
Dimiteix una responsable d’Igualtat de la UAB pel cas del catedràtic condemnat per assetjament
L’acadèmica denuncia que la universitat no va apartar el catedràtic de les seves funcions de forma preventiva
La responsable d’Igualtat de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Gemma García, ha presentat la seva dimissió després de donar-se a conèixer l’escàndol d’Àlvar Sánchez, catedràtic condemnat a un any i mig de presó i nou d’inhabilitació per assetjament sexual a una alumna de doctorat. Segons revela eldiario.es un dia després de destapar aquest cas, García ha presentat la seva renúncia per la «total pèrdua de confiança» a l’equip de govern de la universitat davant la gestió d’aquest cas. «Sento una gran vergonya i una gran decepció», destaca la professora en la seva carta de dimissió.
García era, fins ara, una de les tretze representants d’Igualtat de la universitat catalana. La seva tasca era garantir el desplegament de les polítiques contra la discriminació i l’assetjament a la facultat de Ciències de la institució. L’acadèmic condemnat per assetjament sexual pertanyia al departament de Física i, per tant, estava dins de la seva ‘jurisdicció’. Segons apunta eldiario.es, en la seva carta de comiat García denuncia que la universitat no apartés el catedràtic de les seves funcions i que li va permetre continuar fent classe fins dimarts passat, quan es va donar a conèixer l’escàndol. «Aquest equip ha demostrat que li falta valor per prendre decisions importants quan toca ja que només actua a remolc de pressions externes», destaca l’acadèmica.
Cinc anys
La primera denúncia per assetjament sexual contra Sánchez va arribar en mans de la universitat el setembre del 2018, quan una estudiant de la facultat de ciències va denunciar haver patit «tocaments» per part del catedràtic durant més de dos anys. Després de la denúncia, la universitat va accedir a canviar-li el tutor de tesi i la va derivar a un tractament psicològic per abordar, entre d’altres, els símptomes d’ansietat i depressió que patia la jove a causa de la situació d’assetjament. Des de la universitat afirmen que també es van realitzar tots els tràmits per elevar el cas davant la justícia.
Notícies relacionadesEl cas de Sánchez ha estat almenys cinc anys als jutjats. En el judici contra aquest acadèmic també va testificar una altra alumna que va assegurar haver passat per una situació d’assetjament similar quan estava sota la tutela d’aquest professor. El mes de febrer passat, l’Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a un any i mig de presó, nou d’inhabilitació contra el catedràtic, a més d’una ordre d’allunyament contra l’afectada.
En l’últim lustre, mentre aquest cas estava sent jutjat als tribunals, Sánchez ha continuat acudint cada dia al seu laboratori de la universitat i treballant amb estudiants. Segons denuncien diverses fonts pròximes a aquest acadèmic, el professor va assistir a la seva feina a la universitat fins almenys dilluns passat , abans que sortís a la llum la denúncia de la víctima i la seva condemna per aquest cas.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia