Gestió de la sequera

Fa setmanes que desenes d’agricultors no reben l’aigua regenerada que va prometre el Govern

  • Regants del Baix Llobregat, que alimenten milers de barcelonins, adverteixen que si l’ACA no arregla el problema, perillaran les collites

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Desenes d’agricultors del Baix Llobregat porten ja tres setmanes sense rebre l’aigua regenerada que la Generalitat els va prometre. És una aigua que es treu de depuradores i dessalinitzadores i que en teoria s’havia de barrejar amb l’aigua del riu perquè poguessin regar. De moment, no els arriba i no saben per què: «Amb el que traiem del riu no en tenim prou. És urgent disposar de la quantitat que ens van assegurar», clamen els regants del canal de la dreta del Llobregat en declaracions a EL PERIÓDICO.

«O arriba l’aigua o estarà en risc la planificació dels pròxims mesos»

Xavi Oliva, agricultor del Baix Llobregat

Fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) expliquen a aquest diari que els regants tenen una barreja d’aigua de riu i aigua regenerada, que en l’actual situació d’excepcionalitat per la sequera va variant segons les circumstàncies. És a dir, l’ACA assegura que disposen de la dotació prevista amb les actuals restriccions.

Però la realitat dels agricultors sobre el terreny és molt diferent. Xavi Oliva, un dels representants d’aquesta comunitat de regants, adverteix de la magnitud del problema: «Ens condiciona molt les actuals collites, però també la planificació dels pròxims mesos.

¿Per què no arriba l’aigua regenerada? Aquesta és la pregunta que es fan els pagesos, davant la falta de solucions imminents de l’ACA, que els respon que ben aviat tindran l’aigua promesa. «Si no ens arriba no és per problemes de qualitat, perquè els tècnics l’han comprovat i l’estat és l’adequat. L’obstacle és l’accés», intueix un d’ells.

Gabinet de crisi

Els agricultors afectats s’han reunit en les últimes hores per analitzar la situació i el focus el posen precisament en la infraestructura: «Són unes canalitzacions que es van construir el 2008 però que fa temps que no s’utilitzen i les obres s’han retardat», diu Oliva.

Fins a la interrupció del subministrament, els afectats rebien aigua regenerada a través d’un canal que arribava als voltants de Sant Boi. Però el problema és que en aquests moments no arriba l’aigua ni amb una infraestructura (la del 2008) ni amb l’altra (la que la porta a Sant Boi). Durant els últims dies, s’han hagut d’organitzar amb un sistema d’emergència total per optimitzar al màxim l’aigua que entra i no perdre ni un mil·límetre cúbic. Tot i això, part de la collita ja comença a patir l’anomenat estrès hídric.

Calçots grocs

En la majoria dels seus camps d’horta reguen a manta, en alguns altres amb el mètode de gota a gota. Durant aquests últims dies, no ho han pogut regar tot. «En realitat, els actuals cultius poden resistir», reconeixen. El problema el tindran per dissenyar les collites del maig o l’estiu, quan la calor sigui més intensa i l’aigua s’evapori més ràpidament.

Notícies relacionades

Els calçots, per exemple, ja pateixen la falta d’hidratació: «Alguns s’han tornat groguencs. Tot i que la qualitat del producte es mantingui excel·lent, la gent, al mercat, compra amb els ulls», es lamenta Oliva. Tots els membres de la comunitat del canal de la dreta del Llobregat estan convençuts que si la sequera continua i no se’ls garanteix l’aigua regenerada, caldrà replantejar-ho tot. Un agricultor, només en carxofes, pot invertir 4.000 euros per hectàrea, per la qual cosa no es volen arriscar a perdre diners.

Els seus productes són uns dels més importants de Catalunya, perquè es comercialitzen a Barcelona i en tota l’àrea metropolitana. Si no aconsegueixen recol·lectar la quantitat prevista, avisen, les conseqüències les viuran les butxaques dels barcelonins: «Els preus pujaran més encara i les verdures que hi haurà a les prestatgeries vindran de més lluny i ja no seran de proximitat». La demanda que fan a l’ACA és clara: necessiten rebre l’aigua regenerada urgentment.