Sequera a Catalunya
Primera setmana a Sau: els pescadors proven les xarxes i treuen els primers peixos
El Govern manté l’objectiu de 50 tones de captures i assegura que aquests primers dies han servit per mesurar la profunditat
Després d’una setmana de feina, l’operatiu de pesca al pantà de Sau (Osona) prossegueix segons estava previst. Això és el que asseguren fonts del Departament d’Acció Climàtica a EL PERIÓDICO. Demanen paciència i asseguren que amb cinc dies no es pot avaluar una operació llarga que pot arribar a durar sis setmanes. Els primers dies, per als pescadors de Blanes i Arenys de Mar, sobretot, han servit per mesurar el fon i provar les xarxes davant la poca profunditat de l’embassament, un escenari que dificulta la seva feina.
Tot i així, sense ser la prioritat principal d’aquesta setmana, cada dia s’ha anat capturant més quantitat de peixos, cosa que no significa que l’increment hagi de continuar sent exponencial, segons assenyalen des de la conselleria.
L’objectiu del pla és assegurar la qualitat de l’aigua i no tant la quantitat de quilos pescats. Dimecres, dijous i divendres, els pescadors van aconseguir omplir algun bidó amb uns quants peixos. La previsió d’una tona diària de captures prevista a mitjà termini per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es basa en la quantitat que es va arribar a capturar el 2005. Llavors, per arribar a aquest grau d’eficàcia, es va necessitar almenys una setmana. De tota manera, l’ACA manté l’objectiu: pescar 50 tones de peixos per evitar que, durant el buidatge del pantà, morin (igualment) dins l’aigua i la contaminin.
Aquest divendres, ‘Nautes’ i ‘Cigronet’, les dues barques amarrades a Sau, també han tret troncs i branques de l’aigua. Són elements que compliquen les tasques de pesca quan llancen la xarxa de cèrcol.
Els pròxims dies, està previst que s’hi afegeixin una altra barca pelicà, que pugui recollir peixos morts o elements flotants de la superfície, i també una embarcació de pesca elèctrica, per feinejar en els racons d’accés difícil o amb molt poca profunditat.
En aquests moments, l’embassament es troba per sota del 10% de la seva capacitat, cosa que ha deixat al descobert gran quantitat de fang. Perquè cap turista s’acosti, amb el risc de quedar atrapat, la Diputació de Barcelona i l’ACA han tancat els accessos al pantà durant les pròximes tres setmanes. No només per la seguretat, sinó per evitar les aglomeracions d’observadors.
Els pescadors, aquests dies, han notat la pressió per l’expectació mediàtica dels mitjans de comunicació i els curiosos. Al llarg de la setmana, als voltants de l’embassament sí que s’han pogut acostar veïns de Vilanova de Sau o gent que ve de més lluny. Alguns comenten entre ells i se sorprenen pel «secretisme» que envolta l’operació. Si veuen algú que sembla un pescador, pregunten: «¿A quina hora es descarregarà el peix?». Però ningú els respon.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Medi ambient Aigua Animals Sequera Generalitat Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Pesca Gestió de l'aigua
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia