Universitat
«Agressors, fora de la universitat»: un centenar d’alumnes acusa la UAB d’encobrir l’assetjament sexual
El rector, Javier Lafuente, va admetre dies enrere la «falta d’agilitat» dels protocols davant els casos denunciats
«Volem fora de la universitat els agressors». Aquest és el crit que han enarborat aquest dimarts un centenar de persones durant una concentració convocada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en denúncia als casos d’assetjament sexual a la institució denunciats en les últimes setmanes. «¿Com voleu que ens sentim segures en una universitat que encobreix casos tan greus d’assetjament sexual? ¿Com se suposa que anirem tranquil·les a classe si no sabem si hi ha més casos com aquests a les nostres aules?» denuncia Nerea P., estudiant de filosofia de 22 anys, a les portes d’una manifestació que ha reunit un gran nombre d’alumnes de grau, estudiants de doctorat i personal docent i investigador de la universitat.
La setmana passada es van donar a conèixer dos casos d’assetjament sexual de professors a alumnes que van passar entre les parets d’aquesta universitat catalana. El primer, a la facultat de Física. El segon, a la de Lletres. En els dos casos, la comunitat acadèmica denuncia la falta d’agilitat dels protocols per fer front a aquest tipus de situacions. Sobretot perquè, segons denuncien fonts pròximes a aquests casos, els docents acusats d’assetjament sexual van continuar fent classe a la universitat fins que es van destapar els seus respectius casos.
Els manifestants reunits aquest dimarts acusen la universitat d’«encobrir» aquests casos d’assetjament sexual i denuncien que el rectorat no hi actués abans per apartar els docents implicats. «Resulta que la universitat, que tant s’omple la boca de feminisme, va apartar la mirada davant aquests casos. Volem una institució que ens faci sentir segures i que no encobreixi els agressors», ha denunciat una de les estudiants que ha liderat la concentració d’aquest dimarts davant l’atenta mirada de desenes de manifestants. La protesta, convocada pels alumnes, s’ha iniciat al pati de la Facultat de Lletres i s’ha desplaçat cap al rectorat amb el crit de «si en toquen una, ens toquen a totes».
«Se suposa que les universitats són espais segurs on, a més de cursar els nostres estudis acadèmics, aprenem valors i ens preparem per a la vida. ¿Què se suposa que hem d’aprendre de tot això? ¿Que les institucions on es formen les generacions del futur estan ancorades en el passat? ¿Que la normalitat quan es detecta un cas d’abús és encobrir-lo?», argumenta María B., alumna de Sociologia de 25 anys, durant la manifestació d’aquest dimarts. «Quan es denuncien casos de ‘bullying’ en un institut ens queixem que no s’actua d’un dia per l’altre, però després passen coses així a la universitat i ens sembla normal que el protocol sigui mirar cap a un altre costat fins que ‘peti’ l’escàndol», afegeix Pau H., de 25 anys, després del comentari de la seva companya.
Dos casos en una setmana
El primer cas a sortir a la llum va ser el d’Àlvar Sánchez, catedràtic de la facultat de Física de la UAB condemnat a un any i mig de presó i a nou d’inhabilitació per assetjar sexualment una alumna de doctorat. La primera denúncia contra aquest acadèmic va arribar en mans de la universitat el 2018. El cas es va portar als tribunals i mentrestant, a l’espera d’una resolució definitiva, Sánchez va continuar assistint a classe, treballant al seu laboratori i estant en contacte amb altres alumnes. La universitat no va anunciar la seva suspensió temporal fins a la setmana passada, un dia després que transcendís l’escàndol.
Notícies relacionadesUns dies després, el diari ‘Ara’ va revelar un segon cas d’assetjament sexual a la universitat catalana. Es tracta d’Ángel Gallego, professor de la facultat de Lletres suspès un any i dos mesos d’ocupació i sou per diverses denúncies d’assetjament sexual, mala praxi i abús de poder. La primera denúncia contra aquest docent es va presentar el març del 2022. El cas també es va portar als tribunals i, de la mateixa manera que va passar amb Sánchez, el docent va continuar assistint a classe i fent les seves tasques ordinàries fins a la resolució definitiva del judici. No va ser fins a la setmana passada que, segons van anunciar des de la mateixa universitat, el docent va quedar suspès de sou i feina.
Després de la publicació d’aquests casos, el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, va admetre la «falta d’agilitat» dels protocols davant els casos d’assetjament sexual denunciats en la institució. En un comunicat enviat a la comunitat universitària dos dies després que es fes pública la sentència, el rector es va comprometre a millorar els procediments interns davant aquest tipus de casos.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia